Een computer besturen met … je tong

De nieuwste innovatie in tech-land is een computermuis die je niet met je handen, maar met je tong bestuurt. Die MouthPad’ is meer dan zomaar een cool gadget, het is vooral een handig hulpmiddel voor mensen met een verlamming om apparaten te bedienen.
Tong3

Tijdens het gamen, wanneer je langs TikTok-filmpjes swipet, of als je ijverig een tekst typt: je schuift heel wat heen en weer met de cursor via je muis of touchpad. Maar wat als je daar je handen en vingers niet voor kan gebruiken, omdat je bijvoorbeeld verlamd bent? Augmental, een spin-off van MIT Media Lab, vond een prima alternatief: de Mouthpad, een bluetooth-muis die je met je tong bestuurt.

Mondbeschermer

Je computer, tablet of smartphone bedienen met de Mouthpad is simpel. Het is een mondstuk dat je over je boventanden draagt — net zoals de gebitsbeschermers die sporters dragen — waarbij het touchpad tegen je verhemelte rust. Door je tong over het touchpad te bewegen, bestuur je de cursor. Wil je rechts klikken? Dan maak je een zachte zuigbeweging. Links klikken? Dan druk je met je tong.

Medisch verantwoord gadget

Deze innovatieve computermuis is meer dan zomaar een leuk gadget. De Mouthpad werd in de eerste plaats ontworpen om mensen met een dwarslaesie (een beschadiging van het ruggenmerg, waardoor je tijdelijk of permanent verlamd raakt) te helpen bij de bediening van hun apparaten. Omdat zij vaak ook afhankelijk zijn van extra spraakherkenningssoftware werd er bij het ontwerp van de Mouthpad dan ook op gelet dat er amper impact is op de spraak van de gebruiker.

De bètaversie van de Mouthpad wordt momenteel grondig getest in de Verenigde Staten. Zo kan Augmental eventuele bugs opsporen en het ontwerp verder verbeteren.