Een haai die bijt … of slaat?

Bang om gebeten te worden door een haai? Let maar op: bij de pelagische voshaai is het niet de bek, maar de staart die je moet vrezen. Daar kan hij als geen ander mee meppen. Een erg ongewone, maar zeer efficiënte jachttactiek.
Voshaai2

Een pelagische voshaai kan wel 3,5 meter lang worden. Haast de helft van die lengte wordt gevormd door zijn indrukwekkende staart. Die hangt er trouwens niet zomaar. De voshaai gebruikt hem om te jagen. Dat ontdekten Engelse en Filipijnse biologen enkele jaren geleden nadat ze een groep voshaaien maandenlang gefilmd hadden om hun gedrag te bestuderen.

Zeven vissen in één klap

De beelden toonden het opmerkelijke jachtgedrag van de voshaaien. Ze zwemmen in cirkels om een school vissen heen, terwijl ze met hun staart zwiepen. Op die manier delen ze flinke klappen uit. De biologen, die de jacht van op een afstand observeerden, kwamen na zo’n staart-zwiep-aanval dichterbij om de visprooien te verzamelen en te bestuderen. Ze stelden vast dat veel van de vissen verdoofd waren door de klap en sommige zelfs gedood. Met één klap trof de voshaai gemiddeld drie vissen, maar soms wel zeven.

Schokgolven

De biologen ontdekten dat de sterkste klappen luchtbellen veroorzaakten onder het wateroppervlak. Hoewel ze het niet zwart-op-wit konden bewijzen, menen de onderzoekers dat de staartmeppen schokgolven onder water doen ontstaan. Achter de staart zou de druk dan zo sterk verlagen dat het water begint te koken. Een indrukwekkende kracht dus.

Evolutionaire jachttechniek

Voshaaien zijn niet de enige soort die hun staart gebruiken om te jagen. Ook andere zeedieren, zoals orka’s en dolfijnen, doen het. Maar geen enkel ander zeedier steunt zo sterk op deze techniek als de voshaai. De biologen zijn er dan ook van overtuigd dat dit de belangrijkste jachtmethode van de haai is. Of zoals ze zelf zeggen: De evolutie geeft je niet zo’n indrukwekkende staart om er dan niets mee te doen.”