Een hotdog of je leven?

Hamburgers, frietjes, fruit, ijsjes, brood, … We zijn wat we eten. Of anders gezegd: ons dieet heeft een effect op ons lichaam en op het aantal jaren dat je in goede gezondheid zal leven. Maar in welke mate precies? Dat besloot een team Amerikaanse wetenschappers uit te rekenen. Wat blijkt: een oh-zo-onweerstaanbare hotdog kost je algauw 35 minuten van je gezonde leven.
Hotdog4

Dat bepaalde voeding nefast is voor onze gezondheid, dat weten we eigenlijk allemaal. Een groep wetenschappers aan de Universiteit van Michigan besloot voor eens en altijd te bepalen hoe nefast juist. Ze analyseerden maar liefst 5853 voedingsmiddelen en maten de directe impact ervan op ons lichaam — in termen van gewonnen’ of verloren’ minuten gezond leven.

Hotdog? Min een half uur

Hoe die lijst eruitziet? Het zal je niet verbazen dat hij wordt aangevoerd door fastfood. Met op nummer één: de hotdog’, een snelle hap die onze levensverwachting met maar liefst een half uur verkort. Het bewerkte vlees (gemiddeld 61 gram) leidt tot een verlies van 27 gezonde levensminuten, en als je ook het natrium en de transvetzuren erin meetelt, worden dat zelfs 35 verloren minuten.

Toast met pindakaas en confituur? Plus een half uur

Het goede nieuws? Er is ook eten dat je gezonde minuten doet winnen. Een portie groenten? Daarmee spaar je 2 minuten, fruit bijna 12 minuten en een handvol noten een goede 25 minuten. De primus-van-de-klas? Een boterham met pindakaas en confituur. Die is met z’n 33 bespaarde minuten bijna het volledig tegenovergestelde van de hotdog.

Impact op lichaam & leefomgeving

Naast de impact op het lichaam onderzocht het team ook de impact van het eten op onze leefomgeving. Daarvoor keek het onder meer naar het water- en grondstofgebruik, de verwerking en de veroorzaakte vervuiling. Op basis van de gecombineerde impact op mens en milieu sorteerden de onderzoekers de voeding in drie kleurgroepen: rood, geel en groen. Net als verkeerslichten staan ze voor stop’ (bewerkt vlees), voorzichtig’ (zuivelproducten) en ga je gang’ (groenten, fruit en noten). Op die manier willen de onderzoekers je helpen een gezonde mix op het menu te zetten.