Een octopus met tien armen?!

Hoeveel armen een octopus heeft? Acht, natuurlijk! Maar wist je dat het dier er ooit méér had: hij speelde doorheen de geschiedenis twee armen kwijt, want zijn voorouder was een decapus — met tien armen dus — die zo’n 330 miljoen jaar geleden leefde. Dat is lang vóór de dinosauriërs.
Octopus3

Tien armen waren ooit de normaalste zaak ter wereld voor de voorouders van de octopus, de Octopodiformes. Dat ontdekten wetenschappers die een fossiel ervan dertig jaar na de vondst toch eens in detail besloten te bekijken. Ze merkten — anders dan bij alle andere gevonden leden van de Octopodiformes — plots tien armen op.

Niet alleen het aantal armen, maar ook de leeftijd van het fossiel verbaasde de onderzoekers. Nooit eerder was er zo’n oud exemplaar gevonden: het fossiel was ongeveer 330 miljoen jaar oud. Dat betekent dat het dier al miljoenen jaren eerder leefde dan eerst werd gedacht. Het was er al vóór de dinosauriërs!

10 – 2 = 8 armen

Wetenschappers hadden tot voor kort dan nog wel geen tienarmige octopus ontmoet, ze hadden wel al een vermoeden dat die ooit moest hebben bestaan. Octopodiformes zijn immers niet alleen de voorouders van de octopus, maar ook van de vampierinktvis. Die heeft naast acht armen ook twee lange, harige draden. Ook naaste verwanten van de octopus, zoals zeekatten, hebben tien ledematen. De wetenschappers veronderstelden dan ook dat de voorouders ooit tien volwaardige armen moeten hebben gehad, waarvan er doorheen de tijd twee verloren gingen. Dit prehistorische fossiel bevestigt nu eindelijk die theorie.

S. bideni

Het fossiel is al sinds 1988 te bewonderen in het Royal Ontario Museum en kreeg, nu het z’n geheimen prijsgaf, zijn eigen soort- en geslachtsnaam. De wetenschappers doopten het dier plechtig Syllipsimopodi bideni, naar de huidige Amerikaanse president. Na een treinstation, een ijssmaak en een ruimte-object mag Joe Biden nu dus een fossiel toevoegen aan de lijst van dingen die zijn naam dragen. Benieuwd waar hij het meest blij mee is…