Een slang, een plasje én je spel …

Moet je hoognodig plassen? Kijk dan toch maar goed uit waar je precies gaat. Zeker in landen die berucht zijn om hun slangenpopulatie. Want voor je het weet, word je gebeten én verlies je bijna je edele delen.
Slangentoilet2

Het waren bijzondere vakantiekiekjes waar een 47-jarige Nederlandse toerist mee thuiskwam. Hoewel hij op safari was geweest in de Zuid-Afrikaanse natuur, had hij geen foto’s van the big five, maar wel een reeks — weinig tot de verbeelding overlatende — beelden uit z’n medisch verslag. De man was tijdens een toiletbezoek immers in zijn penis gebeten door een slang. Auch!

In het nauw gedreven

Op de bodem van de toiletpot waarop de man nietsvermoedend was gaan zitten lag een erg giftige snuitcobra. Deze slang is gewoonlijk niet agressief, maar valt wel aan als ze zich in het nauw gedreven voelt. En geef toe, hoe zou jij je voelen als iemands billen je zicht blokkeren? Meestal bijten de slangen in ledematen, maar dit exemplaar besloot zijn tanden in de penis van de Nederlander te zetten.

Vleesetende bacterie

Het slangengif verspreidde zich meteen, waardoor de arme man steeds meer pijn kreeg. Toch moest hij na het incident nog zo’n drie uur wachten op een helikopter die hem naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, zo’n 350 kilometer verderop, kon brengen. Bij aankomst zagen de artsen dat zijn geslachtsdeel fel gezwollen en dieppaars van kleur was.

De diagnose luidde: scrotale necrose’. Dat wilt zeggen dat het weefsel van zijn balzak aan het afsterven was. De artsen pompten de man dan ook meteen vol antibioticum en gaven een antiserum voor het slangengif. Er volgde ook een operatie om het aangetaste weefsel te verwijderen.

Eerst doorspoelen

Waren de artsen er niet op tijd bij geweest, dan was de penis van de man ongetwijfeld afgestorven. Maar hij had dus geluk. Na een jaar revalideren is hij volledig hersteld en werkt alles weer naar behoren. Nu alleen nog van de schrik bekomen. En voortaan steeds de goede raad van zijn behandelende artsen opvolgen: in landen die berucht zijn om hun slangenpopulatie spoel je best altijd eerst door voor je op het toilet gaat zitten.