En jij had het koud, zei je?

Vijf ijskoude locaties op Aarde
Begin jij al te rillen en klappertanden wanneer de thermometer rond het vriespunt hangt? Koukleumen opgepast, het kan nog erger. Op sommige plekken op Aarde dalen de temperaturen tot onvoorstelbare temperaturen. Ontdek deze vijf ijskoude plaatsen.
KOUD 3

Ademen doet er pijn, normale kledij barst er bij elke beweging en warm water bevriest er in een vingerknip. Welkom op de allerkoudste plek op Aarde: een hoge bergkam tussen Argus en Fuji, twee bergtoppen van het Oost-Antarctisch Plateau. Geen mens haalt het in zijn hoofd om er de temperatuur te gaan meten, maar gelukkig konden NASA-wetenschappers gebruik maken van satellietdata die het zuidpoolgebied in beeld brachten. Zo registreerden ze op de bergkam temperaturen van wel ‑98 graden Celsius.

Het koude zuiden

Voor de koudste plaatsen ter wereld moet je afzakken naar het Zuiden: de volledige top drie is te vinden op de Zuidpool. Na de bergkam volgen het Vostok-station en het Amundsen-Scott Zuidpoolstation, beide op Antarctica. In het laatste station werd in 1982 een ijskoude ‑82,8 °C gemeten, terwijl men in het Russische onderzoekscentrum Vostok in 1983 een recordmeting van ‑89,2 °C deed. Vostok is daarmee nog steeds de officiële recordhouder ter wereld, omdat er hier — anders dan bij de satellietdata van de bergkam tussen Argus en Fuji — wél een directe meting was.

De koudste woonplaatsen

De koudste bewoonde plek op Aarde vind je dan weer in Rusland. Zo’n 500 moedige zielen verbijten daar de kou in Ojmjakon, waar de bodem permanent bevroren is. Bijna honderd jaar geleden werd er een recordtemperatuur van ‑67.7 °C gemeten. Maar ook vandaag zijn temperaturen van ‑50 °C geen uitzondering. Tijdens de zomer kunnen de inwoners gelukkig wel weer volop ontdooien, want dan duidt de thermometer vlotjes 30°C aan. En ook de +/- 1.300 Russische buren in Verchoyansk kennen zo’n grote temperatuurverschillen: terwijl het er in de zomer soms boven de 35 °C durft te gaan, zakt de temperatuur in januari gemiddeld tot ‑45.5 °C. Ook hier staat het laagterecord op ‑67,7 °C.

Brrr…dan zijn die Belgische winters zo koud nog niet.