Gender reveal parties: even dodelijk als haaien?

Het is hipper-dan-hip: de gender reveal party. Zo’n feestje om het geslacht van je ongeboren kind aan te kondigen, klinkt erg vrolijk en onschuldig. Maar vergis je niet, het is bijna net zo dodelijk als een van de beruchtste roofdieren ter wereld: de haai!
Gender reveal3

Een gender reveal?

Vroeger werd het geslacht van een baby simpelweg ontdekt bij de geboorte. Vandaag verkondigen aanstaande ouders het al tijdens een groots feest aan de hele familie. Op zo’n gender reveal party wordt meestal een cake aangesneden of een ballon doorprikt, waarvan de vulling verklapt wat er zal volgen: blauw voor een jongen, roze voor een meisje.

Bijna zo dodelijk als haai

Cake en ballonnen zijn leuk, maar soms mag het allemaal wat spectaculairder … en het is dan dat het gevaarlijk wordt. Levensgevaarlijk, zelfs. In Amerika — het land waar gender reveal parties heel populair zijn — overleden in de eerste vier maanden van 2021 al vier mensen door zo’n feestje’. Dat is maar eentje minder dan dat er, in dezelfde periode, doden vielen bij een haaienaanval.

Pijpbom en alligator

In de afgelopen jaren hebben gender reveal parties geleid tot ruzies, dierenmishandeling, explosies, bosbranden en zelfs overlijdens. Dat laatste was het geval in 2019, toen een familie in Iowa het geslacht van hun kind wou aankondigen met behulp van een pijpbom. Toen het explosief onverwacht ontplofte trof een stuk metaal de grootmoeder. Zij overleed even later aan haar verwondingen.

Bijna dodelijk had het kunnen aflopen bij een gender reveal party mét alligator: een vader uit Louisiana verzamelde zijn hele familie, een alligator van 3 meter en een watermeloen om het geslacht van zijn kind te onthullen. Dat het roofdier liever de gasten dan de met blauwe smurrie gevulde watermeloen zou opeten, had de man die het beest stevig in bedwang moest houden blijkbaar niet verwacht.

Explosies en aardbevingen

Soms zijn het niet de aanwezigen op het feest die een risico lopen, maar wel de mensen in hun wijde omgeving. Zo kwamen er in april 2021 tal van ongeruste oproepen binnen bij de politie van Amerikaanse stad Kingston: bezorgde inwoners spraken over een luide explosie en maakten melding van een mysterieuze beving die de funderingen van hun huizen deed kraken. Meteorologen tekenden geen aardbeving op rond die tijd, maar de politie ontdekte al snel de oorzaak: een gender reveal party in de nabijgelegen steengroeve. De feestende familie had er een lading explosieven laten ontploffen. De politie wist achteraf te melden dat het een jongen zou worden, aangezien er een opmerkelijke hoeveelheid blauw stof was neergedwarreld.

Bosbranden

Gender reveal parties veroorzaakten ook al meerdere bosbranden. Zo besloot een man uit Arizona in 2017 het geslacht van zijn baby te onthullen met een wel erg explosieve stof. Er ging toen 45.000 hectare bos — een oppervlakte van ongeveer 65.000 voetbalvelden — in vlammen op. Vorig jaar verdween er nog eens meer dan 9.000 hectare bos in El Dorado Ranch Park in Californië, waar tijdens zo’n party een rookmachine werd gebruikt. Meerdere gezinnen moesten hun huis toen ontvluchten en tijdens de bluswerken, die meerdere dagen duurden, kwam ook een brandweerman om het leven.