Getest: Waaruit bestaan verpakkingschips?

Nog even en onze aarde ligt er vol van: de veelkleurige schuimpjes die online pakjesdiensten gratis en voor niks toevoegen aan de veel te grote doos van je bestelling. Wat zijn die schuimpjes precies? En wat moet je ermee?
Piepschuim3

Eigenlijk kan je de kleine opvulchips het best vergelijken met klassiek wit piepschuim. Alleen zijn ze handiger in gebruik voor online winkels omdat je met één en dezelfde vorm heel veel verschillende producten kan beschermen tijdens het transport.

Plastic

Helaas is piepschuim een plastic dat héél moeilijk te verwerken is. De kwalijke effecten ervan op ons milieu zijn zorgwekkend. De schone, witte, balkvariant’ wordt nog wel apart ingezameld in recyclageparken om om te vormen tot kunststof bakstenen of vulmateriaal voor kussens. Maar gekleurd piepschuim, verpakkingschips en schaaltjes voor voeding belanden gewoon bij het restafval.

Van heel dichtbij ziet piepschuim eruit als een hele hoop kleine bolletjes. Elk bolletje bestaat op zijn beurt uit duizenden gesloten polystyreen cellen’ (2%) gevuld met lucht (98%). Scheikundigen noemen het witte goedje dan ook geëxpandeerd polystyreen of EPS.

De grote verdwijntruc

Wanneer EPS in contact komt met aceton, wordt het plastic zacht en kan alle lucht in sneltempo ontsnappen. Het verpakkingsmateriaal verdwijnt als sneeuw voor de zon: 

Op molecuulniveau ziet polystyreen eruit als lange parelsnoeren van telkens dezelfde parel of molecule (styreen). Die parelsnoeren vormen een netwerk via zogenoemde hydrofobe interacties. Aceton verbreekt die interacties, waardoor het PSoplost’. Er blijft een gelachtige substantie achter die je kan laten uitdrogen tot een stukje plastic.

Geen oplossing

Helaas is aceton ook geen onschadelijk goedje. Als je dit experiment thuis doet, giet dan al het overtollige aceton netjes terug in de fles om toch maar niets te verspillen. En je blijft nog steeds met een stuk plastic zitten.

Gelukkig zijn er al verschillende fabrikanten die de overschakeling maken naar bio-afbreekbare of composteerbare alternatieven voor piepschuim, bijvoorbeeld gemaakt van maïs. Misschien heb je thuis zelfs al wat liggen, zonder dat je het weet!

Beter zou het zijn om volop in te zetten op het vermijden van verpakkingsmateriaal. Misschien hoef je het product niet de volgende dag al in huis te hebben en kan je het gewoon meebrengen tijdens je wekelijkse aankopen.