Hoelang mag je ondersteboven hangen in een attractie?

Een ritje in de rollercoaster? Dat zorgt altijd wel voor een gezonde portie bibberen en beven’, maar het wordt pas echt eng als zo’n attractie stilvalt — nét op het moment dat je over kop gaat! Hoelang kan je dan eigenlijk ondersteboven blijven hangen tot het gevaarlijk wordt?
Attractie

Pretpark- en kermisattracties worden regelmatig gecontroleerd, maar door een technische storing of stroomonderbreking durft er wel eens eentje stilvallen. Zo blokkeerde in de zomer van 2021 nog een attractie op een Brusselse kermis. De inzittenden bungelden toen vijf minuten ondersteboven. Al bij al nog een snelle redding, want in 2013 hingen bezoekers van een Frans pretpark eens een uur ondersteboven in een looping en toen in 1997 een achtbaan in een Belgisch pretpark stilviel, hingen de inzittenden anderhalf uur met hun hoofd naar beneden.

Kan ondersteboven hangen kwaad?

Een pretje kan je het in ieder geval niet noemen. Veel voorkomende klachten zijn een moeilijke ademhaling en een drukkend gevoel op je gezicht. Daarnaast zullen er ook wat traantjes vloeien. Niet zozeer van angst, maar omdat de druk in je ogen toeneemt. Het bloed dat zich opstapelt in je hoofd zorgt ervoor dat je ogen rood worden en beginnen tranen.

Maar kan je ook sterven door ondersteboven te hangen?

Er zijn zeldzame gevallen bekend van mensen die overleden toen ze ondersteboven hingen — al was dat was nooit in een attractie. Waaraan ze precies stierven, is moeilijk te achterhalen, maar de meest waarschijnlijke reden is hartfalen. Hun hart werd waarschijnlijk te sterk belast omdat er te veel bloed naar stroomde. Hoelang je in zo’n ondersteboven-positie kunt overleven, is dan ook afhankelijk van je gezondheid en de toestand van je hart en bloedvaten. De timing varieert van enkele uren’ tot een dag’.

Samengevat:

De kans dat je sterft in een geblokkeerde attractie is zo goed als onbestaande. De attracties moeten aan strenge veiligheidsmaatregelen voldoen. Daarnaast zou je er, als perfect gezonde mens, al ettelijke uren ondersteboven in moeten hangen voor het een medisch risico vormt. Wees dus gerust: je mag helemaal zorgeloos in een attractie stappen … als je maag tenminste bestand is tegen al die wilde loopings.