Is 5G gevaarlijk voor jouw gezondheid?

De mythes en waarheden op een rijtje!
5G maakt langzaamaan zijn intrede in België. Maar moeten we daar nu blij mee zijn of niet? Volgens de ene is het the next big thing’, de andere vreest dan weer voor zijn gezondheid. Al lijkt dat laatste eerder een onterechte angst. Momenteel zijn er geen overtuigende wetenschappelijke bewijzen dat 5G-netwerken schadelijk zouden zijn.
Schermafbeelding 2020 08 20 om 17 43 28

Wat is 5G

5G is de vijfde generatie mobiele netwerken. Een verzamelnaam voor allerlei nieuwe technologieën. Heel wat krachtiger en sneller dan voorganger 4G: er kunnen grotere hoeveelheden data mee verzonden worden tegen hogere snelheden. 5G-netwerken kunnen ook meer apparaten tegelijkertijd ondersteunen. Waar 4G bleef steken op honderdduizend toestellen per vierkante km, kan 5G er vlot een miljoen aan. En er zit minder latency’ of vertraging op, waardoor operaties op afstand mogelijk worden en zelfrijdende auto’s sneller zullen reageren op onverwachte obstakels. 

Waarom vreest men 5G?

Ondanks de technologische voordelen is niet iedereen even enthousiast over 5G. Sommigen vrezen immers voor hun gezondheid. Ze maken zich onder meer zorgen over de golflengte die 5G gebruikt. Het gaat om o.a. millimetergolven in plaats van de huidige microgolven. Deze signalen op zeer hoge frequenties en met een erg korte golflengte maken het mogelijk om meer data te verzenden. 

We kennen ze al van luchthavenscanners en anti-bots-sensoren in wagens, maar naar de gezondheidseffecten van de millimetergolven is nog niet veel onderzoek gedaan. Men weet wel dat ze minder diep in het lichaam dringen, en dat ze — anders dan microgolven — ons brein niet bereiken. 

Kan straling kwaad?

Of het nu om 5G of om 4G gaat, bij draadloze netwerken is er sprake van straling. En daar maken de tegenstanders van 5G zich ook ongerust over. Momenteel weten we nog niet precies welke impact 5G zal hebben op het totale stralingsniveau. Dat komt omdat 5G gebruik maakt van verschillende technologieën, die zowel elementen bevatten die de straling kunnen verhogen als verlagen. Zo is er bijvoorbeeld Massive MIMO. Dankzij Multiple Input & Multiple Output kan één kanaal meerdere datasignalen tegelijk versturen en ontvangen. Enerzijds heeft ze nood aan een zendmast die maar liefst honderden kleine antennes bevat en dat creëert meer straling. Anderzijds zal je pas met die straling in contact komen als je actief met je smartphone bezig bent, en dus niet meer constant zoals nu.

Hoe dan ook gaat het steeds om niet-ioniserende straling. Die ligt lager op het elektromagnetisch spectrum dan ioniserende straling (zoals bij röntgenstralen). Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft dit type straling onder de huidige maximumnormen geen effect op onze gezondheid. Tijdens studies wordt wel eens geklaagd over hoofdpijn of misselijkheid, maar die klachten konden niet aan de elektromagnetische straling van telecommunicatieapparatuur worden gelinkt. 

Conclusie: is 5G schadelijk?

Het is tot op vandaag niet bewezen dat 5G schadelijk is. Al is het omgekeerde tot op heden ook nog niet ontegensprekelijk aangetoond. Wetenschap blijven dan ook volop onderzoek doen. Maar zolang men zich aan de strenge maximumnormen houdt, ziet de wetenschappelijke wereld niet meteen reden tot paniek.