Is chocolade goed voor je brein?

De gemiddelde Belg smult gemakkelijk 6 kilogram chocolade per jaar. Een zoete zonde die misschien toch niet zo erg is, want chocolade zou onze concentratie verbeteren. En als er iets is waar we nog meer van houden dan van chocolade, dan is het wel van wetenschappelijke studies die beweren dat chocolade goed voor ons is.
Chocolate3

Over de gezondheidseffecten van chocolade doen de strafste verhalen de ronde. Zo zou het niet alleen een gunstig effect hebben op je hart en bloedvaten, maar ook een positieve invloed uitoefenen op de werking van je hersenen. 

Dit laatste werd onlangs nog getest tijdens een Japans onderzoek: enkele gelukzakken mochten een maand lang elke dag 24 gram chocolade snoepen. De ene helft kreeg zwarte chocolade, de andere witte. Voor en na de proefperiode legden ze tests af die hun concentratievermogen en de verwerkingssnelheid van hun hersenen opvolgden. Wat bleek? Wie van de zwarte chocolade smulde, haalde betere resultaten. 

Antioxidanten in cacao

Hoe die zwarte chocolade de breinactiviteit precies beïnvloedt, konden de Japanse onderzoekers via hun studie niet achterhalen. Italiaanse wetenschappers denken daar wel een verklaring voor te hebben. Zij wijzen op het effect van de cacaoboon: er zitten geen vaste cacaobestanddelen in witte chocolade, maar wel in zwarte. De antioxidanten die erin zitten, meer bepaald de flavonoïden, zouden de concentratie en de werking van het geheugen verbeteren.

Hoe werkt het?

Flavonoïden helpen ons brein op twee manieren. Enerzijds zouden ze de bloedsomloop in de hersenen verhogen, door onze bloedvaten wat wijder te maken, waardoor we vlotter zuurstof en glucose aanvoeren. Anderzijds beschermen flavonoïden ook zenuwcellen in onze hersenen. 

Met mate

Het lijkt er dus op dat pure chocolade — met veel cacao in — een positief effect op ons concentratievermogen kan hebben. Maar voor je de lokale chocolatier leeg koopt, denk je er best aan dat chocolade ook vet en suikers bevat. Die zijn dan weer niet zo best voor je gezondheid. Maar af een toe een beetje van dit brainfood moet zeker kunnen. Zonder schuldgevoel!