Jezelf opblazen als een ballon, kan dat?

Een opgeblazen gevoel’, dat kennen we allemaal. Maar écht — letterlijk — opgeblazen worden? Dat is wel wat anders. En toch, hoe onwaarschijnlijk het ook klinkt, een Nieuw-Zeelandse trucker sloeg er ooit in om zichzelf op te blazen als een ballon.
Balloon

Het leek een alledaagse werkdag voor trucker Steven McCormack. Tót hij struikelde tussen de cabine en trailer van zijn vrachtwagen. Hij kwam ongelukkig neer: recht op de slang van het luchtreservoir dat de remmen aandrijft. Het ventiel boorde zich in z’n bil, waarna de luchtslang — genadeloos — onder hoge druk (bijna 700 kilopascal) perslucht in hem begon te spuiten. De man werd opgeblazen als een ballon.

Wat is perslucht?

Perslucht is lucht die door een compressor werd samengeperst. Het wordt in de industrie vaak gebruikt om motoren, machines en gereedschappen aan te drijven of onderdelen mee schoon te blazen. Maar het wordt ook gebruikt om banden op te pompen of als ademlucht’ voor duikers.

Het blazen met perslucht brengt risico’s met zich mee. Wordt het tegen je lichaam geblazen? Dan kan je, door de hoge druk en snelheid, huidwonden oplopen. Of erger: als er een luchtbel in je bloedbaan terechtkomt, zal dit de bloeddoorstroming belemmeren.

Lichaam onder druk

Dat brengt ons terug naar de Nieuw-Zeelandse vrachtwagenchauffeur. Hij kwam door z’n ongelukkige val in direct contact met perslucht … met alle gevolgen van dien. De lucht stroomde door z’n lichaam, zette hem onder een immense druk, en deed zo zelfs een groot deel van zijn lichaamsvet loskomen van zijn spieren. Auch! Gelukkig hoorden zijn collega’s zijn noodkreten en konden ze de perslucht afzetten. Ze rolden de man meteen op zijn zij, zodat hij beter kon ademen.

Lucht laten ontsnappen

Dat de huid van de trucker niet scheurde onder deze immense druk, noemden de behandelende artsen achteraf een medisch wonder. Toch had de perslucht heel wat schade veroorzaakt: de nek en het hoofd van de man waren gezwollen en er zat vocht in zijn longen. Nadat de artsen de belangrijkste medische zorgen hadden toegediend was het aan de man zelf: de resterende lucht moest zijn lichaam verlaten zoals vervelende luchtjes dat meestal doen …