Kan je smartphone meten of je dronken bent?

App’je voor de sfeer
Een glaasje te veel op? Dat heb je zelf niet altijd meteen door. Maar dankzij een Amerikaans onderzoek kan je smartphone het straks wél detecteren. Gewoon door te letten op hoe je loopt.
DRUNK2

Wie wat te veel drinkt, heeft dat — door z’n benevelde toestand — niet altijd meteen zelf door, waardoor het risico bestaat dat je toch nog achter het stuur kruipt. Om dat absoluut te vermijden, doet het Amerikaanse onderzoeksteam van dokter Brian Suffoletto al enkele jaren onderzoek naar digitale systemen die dronkenschap tijdig kunnen oppikken en ons ervoor kunnen waarschuwen. Daarvoor kijken ze ook naar onze smartphones.

Smartphone checkt stappen

Suffoletto en zijn team brachten voor hun smartphone-onderzoek zeventien vrijwilligers samen voor een happy hour. Ze trakteerden hen op een cocktail met daarin voldoende alcohol om dronken te raken. Daarna gespten ze een smartphone vast aan de lage onderrug van de proefpersonen.

In de daarop volgende zeven uur mochten de deelnemers om het uur even de benen strekken: ze deden tien stappen vooruit, draaiden zich om, en deden tien stappen terug. Ondertussen registreerden sensoren op de smartphone hun bewegingen naar voor en achter, op en neer, en opzij. Met die gegevens gingen de onderzoekers dan aan de slag om te zien of ze een gewone tred van een dronken waggelpas’ konden onderscheiden. 

Dronkemansgang gedetecteerd

In meer dan 90% van de gevallen konden ze correct vaststellen dat de proefpersoon dronken was en dat het alcoholgehalte in zijn adem te hoog was om nog te mogen rijden. Het mobieltje kon de dronkemansgang dus prima detecteren.

De wetenschappers zullen nu verder testen of de smartphone even goede resultaten haalt wanneer hij niet op de rug plakt, maar — zoals in normale omstandigheden — in de broekzak zit of vast wordt gehouden. 

Automatische melding

Zo komt het uiteindelijke doel van Suffoletto weer een stapje dichter: een smartphone die een automatische melding geeft wanneer zijn eigenaar te veel dronk om bepaalde activiteiten, zoals rijden, uit te voeren. De kans is dan ook reëel dat ons mobieltje binnen een paar jaar de meest betrouwbare vriend wordt om mee op café te gaan.