Kan slim bestek ons gezonder doen eten?

Te veel zout eten is ongezond. Maar zonder zout proeft alles wat flets’. Gelukkig vonden ze in Japan dé oplossing: slimme eetstokjes die het eten zouter doen smaken. Wordt dit de manier van eten voor de toekomst?
Slim bestek

In België eten we al snel zo’n 9 gram zout per dag. Meestal zit dat al verwerkt in ons voedsel, zoals in kant-en-klare maaltijden, snacks of pizza, maar ook in brood of kaas. Dat zout bestaat voor 40% uit het mineraal natrium. En net dat is schadelijk voor onze gezondheid: het kan een hoge bloeddruk veroorzaken en zo het risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Dit voorkomen? Simpel: gewoon minder zout eten. Maar het duurt een tijdje om daar aan te wennen. Gelukkig vonden ze daar in Japan, waar smaakmakers als miso en sojasaus de zoutinname van de gemiddelde Japanner stevig de hoogte injagen, een oplossing voor: onderzoekers aan de Meiji-universiteit in Tokio ontwierpen er samen met het bedrijf Kirin Holdings slimme eetstokjes’ die het voedsel zouter laten smaken dan het eigenlijk is.

E‑eetstokjes

Het eten dat je met de slimme stokjes eet is niet echt zout, maar smaakt zo wel. Dat komt omdat de eetstokjes verbonden zijn met een kleine pols-computer die — via de eetstokjes — elektrische schokjes aan je eten geeft. De stroom die door de elektrische stokjes loopt heeft een sterkte van maximaal 0,5 milliampère. Te zwak om er als mens last van te hebben, maar meer dan voldoende om de zoute smaak te versterken.

De elektrische stroom brengt natrium-ionen van het voedsel naar je mond, waardoor het meer naar zout smaakt.

50% zouter

Om te testen hoe goed de eetstokjes werkten mochten een dertigtal mensen die al zoutarm aten — letterlijk — proefpersoon komen spelen. Ze kregen twee eetbare gels voorgeschoteld, waarvan de ene 30% minder zout bevatte dan de andere. Na een eerste keer proeven gaven de deelnemers correct aan dat de minder zoute gel … wel ja,… minder zout smaakte. Maar wanneer ze de gel met de elektrische eetstokjes aten werd de zoutarme gel plots zo’n 50% zouter bevonden dan hij in werkelijkheid was. Hij leek zelfs zouter dan de gel waarin eigenlijk méér zout zat.

2,5 miljoen sterfgevallen

Met deze slimme stokjes zou je dus je zoutinname kunnen beperken zonder dat je dat proeft. En dat kan een positief effect hebben op je gezondheid: volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden er zo’n 2,5 miljoen sterfgevallen per jaar voorkomen kunnen worden als iedereen maar maximum 5 gram zout per dag zou eten.

Het is dus uitkijken naar wanneer deze elektrische eetstokjes in de winkelrekken liggen. De officiële lancering wordt in 2023 verwacht. Al hopen we dat er tegen dan ook nagedacht wordt over slimme vorken en lepels om geklungel aan onze eettafel te vermijden …