Kunnen ijsberen ook op de Zuidpool leven?

Arctische verhuis
IJsberen komen voor op de Noordpool. Maar door de klimaatverandering smelt hun leefomgeving daar stilaan weg. Is het misschien een oplossing om de ijsberen naar de andere kant te verhuizen: kunnen ze overleven op de Zuidpool?
Ijsbeer3

Naar schatting leven er nog 20 à 30.000 ijsberen in het wild. Je vindt ze allemaal in het noordpoolgebied. De meeste wonen in Canada, maar ook in Rusland, Groenland, de Verenigde Staten en de Noorse eilandengroep Spitsbergen lopen ijsbeerpopulaties rond. 

Smeltende leefomgeving

De favoriete leefomgeving van de ijsbeer is een groot ijslandschap waar hij op zeehonden kan jagen. Maar de klimaatverandering doet het zee-ijs op de Noordpool in sneltempo smelten. Steeds meer ijsberen krijgen het dan ook moeilijker om te overleven. Blijft ons klimaat veranderen op de manier die computermodellen vandaag voorspellen? Dan is de kans groot dat de ijsbeer binnen 80 jaar zo goed als uitgestorven is. 

Verhuis naar de Zuidpool?

Onze Aarde heeft natuurlijk nog een andere ijskoude locatie: de Zuidpool. Sterker nog, het is er zelfs frisser dan in het Noorden. En daar is ook ijs, al is het dan landijs in plaats van het noorderse zee-ijs. Kunnen we de ijsberen dus niet naar daar verhuizen, nu hun woonomgeving op de Noordpool verdwijnt? 

Moeilijke buurman

Volgens wetenschappers is de omgeving en de temperatuur van de Zuidpool prima voor de ijsbeer. In principe kunnen ze er dus naartoe. Alleen is de ijsbeer niet zo’n ideale nieuwe buur voor de oorspronkelijke bewoners van de Zuidpool: de pinguïns. Die zouden al snel op de menukaart van de ijsbeer belanden en massaal sneuvelen, aangezien ze niet gewend zijn aan een natuurlijke vijand op het land met die kracht en afmeting. 

Als we de ijsbeer redden, bezegelen we dus mogelijk dat trieste lot van de pinguïns. Laten we misschien toch maar gewoon de Noordpool van verder smelten behoeden.