Last van ‘spinazietanden’?

Ken je dat gevoel: je neemt een hap verse spinazie, en dan … voelen je tanden plots gek aan. Ruw en stroef. Hetzelfde heb je misschien ook wel eens als je rabarber eet. Maar hoe komt dat nu eigenlijk?
Spinazie2

Dat je tanden korrelig en ruw kunnen aanvoelen na het eten van rauwe spinazie komt doordat er oxaalzuur’ in die bladgroente zit. Die chemische stof zit van nature in wel meer groenten en eetbare planten, zoals in rabarber, bieten, boerenkool en cacao, maar in spinazie is de dosis heel hoog en merk je het effect dus goed.

Korrelige kristallen

Als je voeding met oxaalzuur eet, zal de stof reageren met mineralen in je lichaam, waaronder calcium. Die reactie veroorzaakt die gekke spinazietanden’. Je hebt prijs vanaf je eerste hap, omdat er calcium in je speeksel zit. In je mond vormt zich dan calciumoxalaat: kristallen die aan je tanden blijven plakken en zorgen voor een korrelige textuur.

Gelukkig is calciumoxalaat niet gevaarlijk en ook niet schadelijk voor je tanden. Al nemen mensen met een aanleg voor nierstenen er beter niet te veel van op. Omdat calciumoxalaatkristallen zo goed als onoplosbaar zijn in water kunnen ze immers in je nieren terechtkomen.

Nieuw ras

Om ons zorgeloos van een hapje spinazie te laten genieten, proberen wetenschappers een nieuw spinazie-ras met een laag oxaalzuurgehalte te kweken. Al moeten ze daarbij wel in het oog houden of de smaak behouden blijft en of de plant zich nog voldoende kan beschermen tegen ongedierte. Het oxaalzuur is immers waarschijnlijk een natuurlijk afweermechanisme tegen kleine dieren en insecten die van de spinazie komen knabbelen.

Vleugje citroen

Tot die nieuwe spinaziesoort er is, kunnen liefhebbers van een spinaziesalade best wat citroensap in hun dressing doen. Het ascorbinezuur (vitamine C) in de citrusvrucht helpt het oxaalzuur op te lossen, waardoor je minder snel zo’n korrelig laagje op je tanden krijgt. Dan is het alleen nog maar oppassen dat er geen stukje groen tussen blijft steken.