Leef je langer door pikant eten?

Hoe heter hoe beter?
Ben jij fan van een spicy curry of een pittige chili con carne? Goed nieuws, want pikant eten zou niet alleen je smaakpapillen prikkelen, maar ook je gezondheid. Volgens recente studies zouden we er misschien zelfs langer van leven.
Shutterstock 315584618

Laten we om te beginnen eens kijken waar de pittige smaak vandaan komt: de oorzaak is het stofje capsaïcine dat in alle chilipepersoorten aanwezig is. Hoe meer erin zit, hoe pittiger de peper. Wanneer je zo’n peper eet, veroorzaakt de capsaïcine een warm, branderig gevoel. Het activeert de warmtereceptoren in je mond, die op hun beurt een pijnsignaal naar je hersenen sturen. 

En ze leefden nog lang en gezond

Die capsaïcine prikkelt niet alleen onze smaakpapillen, het zou ook onze gezondheid stimuleren. De stof heeft namelijk een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Verschillende onderzoeken toonden al aan dat het eten van vurige pepers het risico op bepaalde ziektes doet afnemen. Straffer nog: een grootschalige analyse bij zo’n 570.000 mensen legde zelfs een correlatie vast tussen pikant eten en langer leven!

Hoe gezond precies?

Om het precieze effect van hete pepers op de sterftecijfers te achterhalen en te ontdekken hoe gezond de kandidaten precies zijn, bekeken de onderzoekers wel meer dan 4700 eerdere studies. 

De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten. 

Nog niet 100% zeker

Hoewel de studie suggereert dat pittig eten en lang leven hand in hand gaan, is het niet zeker of het eten van chilipepers wel echt de oorzaak is. De onderzoekers weten ook nog niet hoeveel pepers je dan precies zou moeten eten om van de mogelijke gezondheidsvoordelen te genieten.

Overtuigd om toch af en toe een beetje extra pit aan je eten toe te voegen? Dan nog een kleine tip als je daardoor het gevoel krijgt dat je mond in brand staat: blus dat interne vuur niet met water. Capsaïcine lost niet goed op in water, maar doet dat wel in vetten en oliën. Een glas melk werkt dus veel beter!