Leer je spruitjes eten in de baarmoeder?

Kan je je kindje al groenten leren eten voor het wordt geboren? Onderzoekers denken van wel. Wat zwangere vrouwen eten, beïnvloedt volgens hen de smaakvoorkeuren van baby’s.
Spruiten2

Wie z’n peuter een bordje witloof of spruitjes voorschotelt, krijgt waarschijnlijk een opgetrokken neus als antwoord. Maar wist je dat ook foetussen in de baarmoeder dat doen? Dat ontdekten onderzoek(st)ers aan het Fetal and Neonatal Research Lab van de Britse Durham University.

Wortel of kool

Mensen proeven via een combinatie van smaak en geur. Bij foetussen is dat hoogstwaarschijnlijk niet anders. Er wordt aangenomen dat ze kunnen proeven door het vruchtwater in de baarmoeder te inhaleren en in te slikken. Sommige studies suggereerden dit al op basis van testresultaten na de geboorte, maar het Britse onderzoek registreerde dit nu ook al voor de geboorte.

Het onderzoeksteam maakte 4D-echo’s bij 100 vrouwen in de 32ste en 36ste week van hun zwangerschap. Een half uurtje ervoor hadden zij een capsule met wortel- of koolpoeder ingenomen. Bij het bekijken en vergelijken van de beelden merkten de onderzoekers dat de foetussen vaak lachten als ze in de baarmoeder aan worteltjes werden blootgesteld. Als ze kool te verwerken kregen, trokken ze meestal een huil-gezichtje.

Smaakvoorkeuren

De reactie van de foetussen doet vermoeden dat er een reeks chemische prikkels via het eten van de moeder terechtkomt in de omgeving van de baby. Wat een zwangere vrouw eet zou volgens de onderzoekers dan ook de smaakvoorkeuren van haar baby kunnen beïnvloeden.

Straffer nog: de onderzoekers vermoeden ook dat een herhaalde blootstelling aan een niet lekkere’ smaak voor de geboorte ervoor zou kunnen zorgen dat de baby die smaak na de geboorte toch lust. Momenteel loopt er een vervolgstudie om dat verder uit te zoeken.