Let's talk snijplanken: plastic of hout?

Welke snijplank verdient een plaats in je keuken? Een belangrijkere vraag dan je zou denken, want snijplanken zijn je beste vriend — of ergste vijand — in je streven naar een goede voedselhygiëne. Dus: gaan we voor hout of plastic?
Snijplanken

Onderschat het belang van een goede snijplank niet: het is het belangrijkste werkblad in je keuken. De plek waar je een uitje snippert, de rauwe kip in blokjes snijdt of het gevecht’ met een pompoen aangaat. Maar op welke ondergrond doe je dat nu best: op een houten of plastic snijplank? Want ter verduidelijking: een glazen of marmeren plank is geen goed idee. Die materialen zijn zo hard dat ze je messen snel bot maken.

Opkomst van plastic planken

Jarenlang werden vlees en groenten op houten planken gesneden, tot er kunststoffen snijplanken op de markt kwamen. Meteen een succes, omdat de plastic planken vaak minder zwaar zijn en je er dus vlotter mee werkt. Nog een voordeel: ze mogen in de vaatwasser, in tegenstelling tot houten planken die niet tegen het vocht en de hitte kunnen.

Kruisbesmetting

Plastic snijplanken winnen op het vlak van gebruiksgemak, maar hoe zit het met hun hygiëne? In onze keuken bestaat immers de kans op kruisbesmetting’: ziekmakende bacteriën op rauw vlees kunnen op je snijplank achterblijven en op voedsel terechtkomen dat we daarna op de plank snijden en niet meer koken.

Vaak wordt gedacht dat de kans op kruisbesmetting het grootst is bij houten planken, omdat vocht makkelijk in hun poreuze materiaal trekt. Maar ook bij plastic planken bestaat dit risico: doorheen de tijd raken ze immers steeds meer beschadigd door je keukenmes en in die kleine inkervingen durven zich wel eens bacteriën te verstoppen.

Microbiologisch onderzoek

En wat zegt de wetenschap? Want ja hoor, ook naar snijplanken werd al onderzoek gedaan. Een Amerikaanse studie nam een hele reeks snijplanken — zowel gebruikte als gloednieuwe — onder de loep. De onderzoekers brachten er bacteriën als E. coli en Salmonella op aan. Na verloop van tijd, gaande van enkele minuten tot enkele uren, checkten ze hoeveel ze daarvan nog terugvonden.

Wat bleek? De bacteriën op de plastic planken werden zelfs uren later nog gemakkelijk teruggevonden en vermenigvuldigden zich als ze een nacht werden bewaard. Op de houten planken vonden de onderzoekers heel wat minder sporen terug. Hout absorbeerde het vocht met daarin de bacteriën snel en niet lang daarna waren de bacteriën zelfs al niet meer terug te vinden. Volgens dit microbiologisch onderzoek zijn houten planken dus niet minder hygiënisch dan plastic snijplanken — integendeel zelfs.

Combineren

Voedselveiligheidsorganisaties raden alvast aan om meerdere snijplanken in huis te halen: één voor rauw vlees en één voor groenten, fruit en brood. Was ze na gebruik grondig met water en zeep en laat ze dan goed drogen.