Lockdown lamp: aflevering 3!

Bedien jouw Lockdown lamp’ met je smartphone!
In de laatste aflevering van onze miniserie Lockdown lamp’ is het menens! Emiel haalt alles uit de kast en toont je hoe je de Lockdown lamp uit de vorige aflevering naar een nog hoger level tilt. Klaar voor een ultieme Arduino-uitdaging? Zet je schrap, want hier brandt de (Lockdown) lamp!
Schermafbeelding 2020 06 04 om 19 54 03



Druknoppen? Zo vorige eeuw!

De ESP32 heeft ook Bluetooth en Wifi… Waarom gooien we de drukknoppen dan niet allemaal overboord? Zeg nu zelf: fysieke drukknoppen zijn toch zo zo vorige eeuw!? Klikbare links op webpagina’s: dat zijn de nieuwe drukknoppen! Wat als de ESP32 zijn eigen webserver draait en een pagina heeft waarop je de LED’jes direct kan aansturen? Dan hoef je je kamer zelfs niet meer uit te komen om iedereen te laten weten dat je niet gestoord wil worden! Geweldig toch?

Wat heb je nodig?

  • Een breadboard
  • Een ESP32
  • Male-male kabeltjes
  • Per gezinslid:
    • Een LED
    • Een weerstand van 100 (bruin-zwart-bruin-goud)

Het schema

Zie je het ook? De drukknoppen uit de vorige opstelling hebben we allemaal weggelaten. Je kan de LED’jes wat meer vrijheid’ geven, als je dat wil. Wij kiezen er echter voor om dit niet te doen.

Het enige wat er verandert met het stappenplan uit aflevering 2 is dat je een andere .ino file gaat uploaden naar je ESP32. De file vind je hier:

Lock Down Lamp Fase3

Open de file in de Arduino app en vul eerst de juiste Wifi-gegevens in op regel 34& 35:
[Tekening of handschrift][Tekening of handschrift][Tekening of handschrift]

Dankzij deze aanpassing kan je ESP32 nu verbinden met je Wifi-netwerk. Op regel 75 kan je ook de naam van je ESP32 veranderen. Wij noemen hem tplockdownlamp’, maar je kan hem gerust een andere naam geven. Deze naam ga je gebruiken om met je webbrowser de ESP32 op je Wifi-netwerk te vinden… je typt http://tplockdownlamp.local en je browser verbindt met je ESP32.

Zorg ervoor dat je de file eerst bewaart en dan op verify en vervolgens upload klikt. Als je nu op je smartphone of eender welke browser op je Wifi-netwerk naar http://tplockdownlamp.local gaat zal je een kleine webpagina krijgen waarmee je elke LED aan en uit kan zetten:

Als je goed kijkt naar de code of de pagina, zie je dat je elke lamp kan controleren door de juiste URL naar de ESP32 te sturen via de webbrowser:
http://tplockdownlamp.local/H1 zet lamp 1 aan
http://tplockdownlamp.local/L1 zet lamp 1 uit

Als je deze URLs in je bookmarks steekt, kan je met een druk op de knop vanuit je browser je LED’je aanzetten en zal niemand je nog storen… Zalig! 

Pimpen maar!

Versier de Lamp zodat het niet op een hoopje elektronica lijkt! Probeer zeker ook eens andere outputs dan een LED’je te gebruiken. Zo kan je met een klein servomotortje ook hele leuke dingen doen. Wist je trouwens de ESP32 ook gegevens van het internet kan halen? Dit stelt je in staat om de weersomstandigheden te integreren in jouw opstelling. Ga je liever nog een stapje verder? Integreer de lamp in een echt IoT-netwerk zodat men je bijvoorbeeld altijd mag storen wanneer er eten wordt opgewarmd. Hmmm!