Maak je niet druk! Dat doet de lucht al.

We staan er niet bij stil, maar eigenlijk rust er op ieder van ons een enorme druk. Niet de druk om te presteren, maar wél de luchtdruk!
Luchtdruk2

Vreemd hoe die luchtdruk alomtegenwoordig is, maar toch onzichtbaar lijkt, nee? Fout! Eens je weet waar kijken, kan je er niet meer omheen. Figuurlijk dan… 

Wat is luchtdruk? 

Lucht bestaat uit een heleboel kleine gasdeeltjes, die onder invloed staan van de zwaartekracht van de aarde. Daardoor heeft lucht een gewicht en oefent het dus een bepaalde druk uit. Net zoals wij een druk uitoefenen op de grond waarop we stappen. 

Onze atmosfeer bevat enorm veel lucht, die dan ook een enorme druk als gevolg heeft. Wel zoveel dat er op elke vierkante meter aardoppervlak ongeveer 10.000 kg lucht drukt! Hoe hoger je bent, hoe minder lucht er boven je zit en hoe lager de luchtdruk. 

Waarom voel ik de luchtdruk niet continu op mijn lichaam?

In ons lichaam zit aardig wat lucht. Denk maar aan je longen, je oren en je neus. De druk van de lucht binnen ons lichaam is ongeveer hetzelfde als die buiten ons lichaam. Daardoor merk je er meestal dus niets van.

Maar af en toe voel je wel degelijk de luchtdruk, of toch de verandering ervan. Bijvoorbeeld als de luchtdruk daalt tijdens het opstijgen met het vliegtuig of bij het klimmen in de bergen. Het gevolg? Ploppende oren! Het teveel’ aan lucht binnenin je oren ontsnapt, zodat het drukverschil verdwijnt.

De ontstopper ontkracht 

Pas bij een verschil in luchtdruk wordt de kracht ervan duidelijk. Neem een doordeweekse ontstopper als voorbeeld. Wanneer je deze tegen een oppervlak duwt, duw je een groot deel lucht onder de zuignap weg. Zo creëer je een lage druk of onderdruk binnenin de zuignap. De omringende luchtdruk daarentegen blijft onveranderd, is dus veel sterker en duwt de zuignap tegen het oppervlak. Een zuignap dwingt’ de omringende lucht dus om hem vast te duwen. #IkZegDusDuwnap

Rietjes, maar dan ingewikkeld! 

Nu je dit weet, besef je dat zelfs een rietje een staaltje indrukwekkende wetenschap is! Als je aan een rietje zuigt, zuig je de lucht uit het rietje. Dit doe je door je borstholte te vergroten, waardoor er een lage druk in je longen ontstaat. De lucht uit het rietje komt je mond binnen en zo ontstaat er ook een lagere druk in het rietje. Het is dus uiteindelijk weer de omringende luchtdruk die je drankje door het rietje omhoog duwt! Thanks luchtdruk!

Wil je luchtdruk in actie zien? Bekijk onze vlog!