Maken wearables je gezonder?

To wear or not to wear…
Wist je dat een vijfde van de Belgen een wearable — sporthorloge, hartslagmeter of activity tracker — draagt om zichzelf te monitoren? Maar maakt al die technologie ook echt een verschil: draagt het bij tot onze gezondheid?
Schermafbeelding 2020 10 08 om 16 28 57

Een weara…wat?

Een wearable’ is een digitale gezondheidsmeter — in de vorm van een horloge, toestel of sensor — die we op ons lichaam dragen. Zo kan hij ons vertellen hoeveel stappen we zetten, hoeveel calorieën we verbranden, hoe hoog onze hartslag of bloeddruk is … Kortom, je houdt je fysieke gesteldheid’ ermee in het oog. 

Geen gewichtsverlies

Verschillende wetenschappers onderzochten de voorbije jaren het nut van zulke wearables: helpen ze ons bijvoorbeeld om gewicht te verliezen? Om die vraag te beantwoorden, volgden ze aan de Duke-NUS Medical School in Singapore een jaar lang 800 kantoormedewerkers. 

Wat bleek? Wie een wearable droeg, bewoog wekelijks dan wel 16 minuten meer dan anders, maar dat leidde niet tot gewichtsverlies of een gezondere bloeddruk. Ook aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angeles, waar ze meer dan 25 studies rond biosensoren doornamen, bleek dat wearables geen significante impact hebben op gewicht, taille-omvang of vetpercentage.

Hup, motivatie, hup

Meten is weten. Het positieve aan wearables is dat ze onze fysieke gezondheid zichtbaar maken. En dat kan ons dan weer motiveren om die te verbeteren. Het is immers bewezen dat wie inzicht krijgt in zijn prestaties, zich meer gestimuleerd voelt om actie te ondernemen en door te zetten. 

Maar aan die meting van onze lichamelijke inspanningen is ook een keerzijde verbonden, waarschuwen sportpsychologen: boeken we maar weinig vooruitgang en bereiken we onze doelen niet? Dan steken er negatieve gevoelens de kop op en die werken dan weer eerder verlammend.

Toegevoegde waarde

Toch schrijven de onderzoekers wearables niet volledig af. Als ze gecombineerd worden met persoonlijke coaching en nieuwe gedragsmodellen, boekt de mobiele technologie wel resultaten. Uit de research van de Amerikaanse onderzoekers van het Cedars-Sinai Medical Center bleek dat de toestellen in dat geval positieve effecten hadden bij aandoeningen als hypertensie (hoge bloeddruk) of pijn in de onderrug. Volgens de wetenschappers kan de technologie onder bepaalde voorwaarden dus een nuttige toevoeging zijn. 

Blijven volhouden

De zwakste schakel in het wearable-verhaal is misschien wel de gebruiker zelf. Zo moet je opletten dat je kiest voor een wearable van goede kwaliteit, zodat de geleverde gegevens betrouwbaar zijn. Daarnaast moet je het toestel ook juist gebruiken en de gegevens correct interpreteren. 

Verder is het natuurlijk belangrijk dat je de wearable blijft dragen. Niet vanzelfsprekend, zo blijkt uit het onderzoek van de Duke-NUS Medical School. Van de 800 kantoormedewerkers bleek de helft zijn wearable al na zes maanden aan de kant te leggen.

Conclusie:

Of wearables onze gezondheid verbeteren? Daar zijn onderzoekers dus niet zo zeker van. Ja, ze maken ons bewuster van onze levensstijl. Ja, ze verhogen in het beste geval de motivatie. En ja, ze kunnen — in combinatie met de juiste begeleiding — chronische ziektes tot op zekere hoogte opvolgen. Maar dat alles staat of valt met de kwaliteit van de toestellen en de trouw van de gebruiker. En een bewijs dat wearables op zich onze gezondheid of ons gewicht verbeteren? Dat is er niet. Toch maar een bezoekje blijven brengen aan de dokter en sportcoach …