Technopolis is nog even gesloten, maar blijft digitaal open. Abonneer je op onze socialemediakanalen en ontdek hoe je je kot omtovert tot een #LockdownLab!
Meer info
Technopolis blijft nog even gesloten
Olifantentandpasta2

Olifantentandpasta 'to the next level'

Olifantentandpasta is een echte klassieker op de secundaire schoolbanken: een eenvoudig experiment waarbij een enorme massa schuim ontstaat. Voor de Dag van de Wetenschap proberen we in Technopolis de allergrootste schuimfontein ever te maken!

Voor al wie aan het dromen, spijbelen of strafschrijven was tijdens de chemieles: even opfrissen! Bij het olifantentandpasta-experiment mengen we waterstofperoxide (H2O2) met wat afwasmiddel in een recipiënt met smalle hals. We voegen kaliumjodide toe als katalysator en dan gebeurt er dit:


Het onstabiele waterstofperoxide wordt in sneltempo omgezet in water en zuurstof. De zeep 'vangt' het zuurstofgas in miljoenen zeepbelletjes. Het schuim ontsnapt uit de fles zoals tandpasta uit een tube, maar dan met een volume dat voldoende is voor een olifant om z’n tanden mee te poetsen!

Trouwens, er komt heel wat warmte vrij bij deze 'exotherme' reactie. Kijk maar eens naar de beelden die we met onze infraroodcamera maakten: op een gegeven moment bereikt het schuim een temperatuur van meer dan 80°C! Geen proefje om zomaar thuis te doen ...

Recordpoging

Dát gaan we dus doen op zaterdag 25 november, maar dan groter, sneller, hoger … Want dan probeert Technopolis samen met MNM het Guinness wereldrecord van de ‘allerhoogste olifantentandpastafontein’ te breken. Kom gerust een kijkje nemen of volg het experiment live op onze Facebookpagina.

Het huidige record staat op 5 meter, dat is ongeveer twee verdiepingen hoog. Maar wij zien het groots: tegen de 14,5 meter hoge muur van ons Kinder-doe-centrum hebben we een gigantische meter aangebracht om het resultaat van onze poging af te lezen.

Het ultieme recept

En ondertussen sleutelt ons STREAM-team verder aan een recept dat onze kansen om het wereldrecord te verbreken maximaliseert. Dat gaat over de juiste verhoudingen, de juiste zeep, het wel of niet oplossen van de katalysator, de ideale flesopening …

Hier is alvast een voorsmaakje:

Ontdek onze maffe #LockdownLab-experimenten en ga zelf aan de slag in je kot!