Ontsmettingsalcohol: hoe hoger het alcoholpercentage, hoe beter?

Ontsmettingsalcohol: we hebben er meer handen en oppervlaktes mee ingewreven dan ons lief was de voorbije periode. Maar het ene antibacteriële middel is het andere niet. Vaak wordt gedacht dat een hoger alcoholpercentage, een betere werking garandeert … maar verrassend genoeg gaat die stelling niet altijd op.
Handgel3

Alcoholgel of ontsmettingsalcohol is een ware virus- en bacterie-killer. Het doorboort het buitenste membraan van de micro-organismen en beschadigt de eiwitten. En dan is het over and out met deze ziekmakers.

Niet minder dan 50%

Toch is niet elke ontsmettingsalcohol even goed. Zijn precieze kracht hangt af van zijn alcoholpercentage: tussen 70% en 90% is ideaal om bacteriën en bepaalde virussen te doden. Zodra de alcoholconcentratie onder 50% daalt, neemt de bruikbaarheid voor desinfectie sterk af. Wrijf je je handen bijvoorbeeld in met — we zeggen maar iets — whisky of wodka met ongeveer 40% alcohol? Dan is het minder doeltreffend.

Alcohol én water

Hoe meer hoe beter dan? Niet noodzakelijk. Ontsmettingsmiddelen met 70% isopropyl-alcohol zijn bijvoorbeeld doeltreffender dan die met 99,9%. Dat komt omdat ook water een cruciale factor is bij de vernietiging van micro-organismen. Dat water werkt als katalysator’, waardoor bij producten met 70% isopropyl-alcohol — en dus 30% water — de eiwitten sneller hun structuur en functie verliezen. Het water vertraagt ook de verdamping van het ontsmettingsmiddel, waardoor dit langer contact heeft met het oppervlak of de handen en zo doeltreffender wordt.

Niet meer dan 90%

Ga dus niet voor ontsmettingmiddelen met meer dan 90% isopropyl-alcohol. Eenvoudig gezegd, die doen de buitenkant van het micro-organisme verharden voordat ze verder de cel kunnen binnendringen. Er zal dan een beschermende muur’ ontstaan. Bovendien verdampen ze erg snel, omdat er maar weinig water in zit, waardoor ze minder tijd krijgen om hun job’ te doen.

Handen wassen

Alcoholoplossingen van 70% zijn dus voldoende om mee te ontsmetten. Toch als je bacteriën en virussen met een virusenvelop (omhulsel) — zoals het verkoudheidsvirus en het coronavirus — wil bestrijden. Andere virus-types, zoals het norovirus, krijg je immers niet dood met alcohol, wat de concentratie ook is. En zo blijft je handen wassen met zeep en water eigenlijk de allerbeste manier om ziekmakers te verwijderen.