Pokémon-paleontologie: deze Pokémon zijn gebaseerd op dino's

Gotta catch em all! Wie Pokémon vangt, moet al gemerkt hebben dat veel van de fantasiefiguren lijken op echte dieren of planten. De makers baseerden zich daarbij vaak op prehistorische soorten, en dus ook op hét oerdier bij uitstek: de dinosaurus.
Poke

Aerodactyl & Pterodactylus

De Aerodactyl is een generation one-Pokémon. Dat maakt hem haast even prehistorisch als het dier waarop hij gebaseerd is, want om de Aerodactyl vorm te geven, keken de makers vermoedelijk naar Pterodactylus. Oké, toegegeven: dat is eigenlijk géén dinosaurus, maar een pterosauriër. Maar deze vliegende reptielen leefden wel in dezelfde periode als de dino’s en waren er nauw aan verwant. De gelijkenissen tussen de Aerodactyl en Pterodactylus waren alvast zo duidelijk dat in 2014 een andere pterosauriër naar de Pokémon werd vernoemd: Aerodactylus scolopaciceps.

Aerodactyl & Pterodactylus

Rampardos & Pachycephalosaurus

Kijk eens goed naar het hoofd van Pokémon Rampardos en dan naar dat van Pachycephalosaurus. Deze plantenetende dinosaurus leefde zo’n 70 miljoen jaar geleden in het huidige Noord-Amerika en heeft — net als zijn Pokémon lookalike een dikke bolle schedel. Net een helm, want de welving was niet gevuld met hersenen, maar bestond uit een massief bot dat wel 23 centimeter dik kon zijn. Sommige wetenschappers vermoeden dat Pachycephalosaurus zijn stevige kop gebruikte tijdens dominantiegevechten’ en net zoals Pokémon Rampardos venijnige kopstoten kon uitdelen. 

Rampardos & Pachycephalosaurus

Bastiodon & Chasmosaurus

Is het een steen? Of een schild? Of lijkt de kop van Pokémon Bastiodon toch wel erg hard op die van de plantenetende dino Chasmosaurus? De gelijkenis wordt overduidelijk als je naar Mega Bastiodon kijkt. Zijn schedel lijkt nog sterker op die van Chasmosaurus, die twee hoorns boven de ogen en een lang nekschild achteraan de schedel had, met aan de zijkanten kleine driehoekige stekels. In het bot van dat schild zaten trouwens twee grote openingen waaraan de dino zijn naam te danken heeft, want die betekent zoiets als kloof-sauriër’.

Bastiodon & Chasmosaurus

Aurorus & Amargasaurus

De elegante Pokémon Aurorus heeft veel weg van de plantenetende dino Amargasaurus. Al wint de Pokémon de schoonheidswedstrijd dankzij de sluier die langs haar lange, smalle nek loopt en die, afhankelijk van haar stemming, nog eens van kleur kan veranderen ook. Amargasaurus moest het doen met een dubbele rij stekels die als een waaier over zijn lange nek liepen. Er werd echter een lange tijd gedacht dat er tussen die stekels ook huid gespannen zat. Het was op die — intussen achterhaalde — veronderstelling dat de Aurorus werd gebaseerd. 

Aurorus & Amargasaurus

Tyrantrum & Tyrannosaurus rex

Natuurlijk moest er ook een Pokémon ontworpen worden die leek op de beroemdste dino ooit: Tyrannosaurus rex. Zelfs zijn naam lijkt erop: de Tyrantrum is met zijn stompe snuit, krachtige kaken, scherpe tanden, korte voorpoten en lange staart net het kleine broertje van T. rex die zo’n 70 miljoen jaar geleden leefde. Ook zijn gevederde kraag is een mogelijke verwijzing, want wetenschappers vermoeden dat de jonge T. rex bedekt was met een verenkleed. En de spikes op het hoofd van de Tyrantrum — die een kroon lijken te vormen — zijn dan weer misschien een knipoog naar rex’ wat koning’ betekent.

Tyrantrum & Tyrannosaurus rex