Raakt een robot echt niet voorbij de 'I'm not a robot'-knop?

Al wie het wereldwijde web bezocht, kwam hem al tegen: de I’m not a robot’-knop. De manier waarop je bewijst dat je een mens en géén robot bent. Maar hoe werkt dit eigenlijk? En kunnen robots zo’n controleknop écht niet aanvinken?
Robot2

Je hebt hem zeker al eens gedaan en — als je geen robot bent — ook met glans doorstaan: de CAPTCHA, of languit: de Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart. Het is een eenvoudige taak die gebruikers moeten uitvoeren om zich te onderscheiden van bots. Soms is het een — vervelend — puzzeltje, waarbij je bijvoorbeeld de afbeeldingen met een stoplicht moet aanduiden. Andere keren is een snelle klik’ op het vakje ik ben geen robot’ al voldoende. Maar hoe werkt die laatste controle eigenlijk? Kan een robot dan niet op zo’n vakje klikken?

Surfgeschiedenis

Onthulling: een robot kan wél op een vakje klikken. Maar het draait eigenlijk niet om dat aanvinken. Het gaat erom hoe jij — of die robot — zich gedroeg voor, tijdens en na je het vakje aanvinkte. Het systeem analyseert je gedrag en beslist op basis daarvan of je een mens of een bot bent.

Die analyse kan vanalles omvatten: van je surfgeschiedenis — als je eerst een paar YouTube-video’s bekeek en je e‑mail-account checkte, ben je vast een mens — tot de manier waarop je je cursor bewoog naar het vakje. Als een mens dit doet is die beweging iets minder direct dan wanneer een robot dit doet.

Menselijk gedrag

Er mogen dan wel bots bestaan die op de knop kunnen duwen, normaal’ menselijk gedrag faken blijft moeilijk. 

Besluit: wiebel voldoende met de computermuis en check regelmatig online kattenfilmpjes om te bevestigen dat je een mens bent.