Spelen met je eten

Zanne en Emiel maken het bont!
Rode kool, niet meteen ieders favoriete groente. Na dit experiment komt daar vast en zeker verandering in!
Shutterstock 152293970

Als kind hoor je altijd dat je niet met je eten mag spelen. Maar dan kaats je toch gewoon terug dat dat af en toe enorm leerrijk is?! 

Proefondervindelijk

Tijdens de vlog van deze week testten Zanne en Emiel of je met rode kool, azijn, zeep en een oude T‑shirt een stijlvol ensemble kan samenstellen. Het antwoord lijkt duidelijk; ongetwijfeld! Maar voor alle zekerheid gaan onze twee vloggers het voor jullie proefondervindelijk uit testen. De risico’s lijken minimaal, maar bedank ze gerust voor hun opoffering de volgende keer dat je ze tegen komt 😉.

Sappige verhalen

De proef vraagt een kleine beetje voorbereiding, want je moet het sap van een rode kool uitkoken en vervolgens laten afkoelen. Geen culinair hoogstandje dus. Gelukkig maar, want Zanne beweert geen keukenprinses te zijn. Als je er toch een boeltje van maakt, gebruik alvast je T‑shirt om alles proper te maken. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat deze helemaal paars wordt. Zo gaat er geen druppel verloren van wat een erg interessant goedje blijkt te zijn!

Smakelijk schilderen

Het is nú dat de artiesten in Zanne en Emiel ontwaken. In een zwier- en stootspel belegeren ze het T‑shirt met azijn en zeep. Met schijnbaar willekeurige precisie toveren ze een schouwspel van kleuren tevoorschijn. Azijn zorgt daarbij voor de frisse roze toetsen, waarbij zeep met strepen en vegen een geurig groene indruk nalaat. Het resultaat? Dat zal je in de vlog of op Instagram moeten bewonderen!

Was het nu roze, groene of rode kool?

We zouden Technopolis niet zijn, als we niet zeggen dat het natuurlijk niets met toveren maar alles met wetenschap te maken heeft. Rode kool heeft namelijk de verrassende natuurlijke eigenschap dat het als indicator kan dienen. Dat wil zeggen dat het anders zal reageren op zure en basische stoffen. Al ooit gehoord van de pH-schaal? Wel, rode kool kan je vertellen waar iets op die schaal terecht komt! Denk daar maar eens aan, de volgende keer dat het op jouw schaal (of bord) terecht komt.

Smakelijk