Ter land, ter zee en een beetje in de lucht!

Zelfgemaakte hovercrafts, vuurballonnen, een grootschalige schoonmaakoperatie… Je merkt het: er gebeurde deze week weer heel wat achter onze schermen! Hoog tijd voor een nieuwe vlog vol backstage verhalen en avonturen, dus! Zet je schrap voor Emiels gloednieuwe videoverslag!
Schermafbeelding 2020 07 16 om 15 19 56

Spik en span!
Heel Technopolis blinkt opnieuw in al haar glorie! Samen met alle andere Edutainers stak Emiel namelijk de handen uit de mouwen om onze tentoonstellingsruimte weer kraaknet te maken voor al onze bezoekers. Vol enthousiasme werd er geschrobd, gestofzuigd, opgeblonken en… gedanst. Want al onze Edutainers beschikken over een indrukwekkend arsenaal aan dansmoves. Of de sfeer goed zat? Oordeel vooral zelf!


De baan op, in een hovercraft?
Bij Technopolis doe we er alles aan om ons wetenschapsspektakel zo veel mogelijk naar buiten te brengen. Daarom trekken we tijdens het schooljaar elke week de baan op om in heel Vlaanderen culturele centra en dorpszalen om te toveren tot een mini-Technopolis. Dat doen we aan de hand van drie leeftijdsgerichte shows. In zijn vlog onderschept Emiel Didier terwijl hij de laatste hand legt aan enkele nieuwe experimenten, waaronder een hovercraft! Met knikkende knieën, waagt Emiel zich aan een eerste ritje en test de limieten van zijn evenwicht.

Hoe werkt een hovercraft?
Emiel weet overeind te blijven, maar of dat aan zijn bizarre flexibiliteit ligt? Dat valt te betwijfelen! Waarschijnlijker is het wetenschappelijk principe waar Christopher Cockerell op teerde toen hij in de jaren 50 zijn eerste versie van een hovercraft bouwde. Het ding leek opvallend hard op een vliegende schotel, maar geraakte slecht enkele centimeters van de grond. Dat is natuurlijk exact wat een hovercraft doet. Dankzij een grote motor en ventilator wordt er een soort luchtkussen onder het voertuig gecreëerd. Dat kussen zorgt voor minimale wrijving, waardoor de hovercraft over allerlei oppervlaktes kan scheuren.

Waar worden hovercrafts voor gebruikt?

Het is die amfibische eigenschap die zorgt dat een hovercraft erg handig kan zijn. Moeilijk te bereiken gebieden zoals ijszeeën, moerassen of overstromingsgebieden zijn ideaal terrein voor een hovercraft. Tegenwoordig zijn het dan ook voornamelijk reddingsoperaties en het leger die gebruik maken van dit verlegen vliegtuigje. Zo heeft het Russisch leger een exemplaar van maar liefst 57 meter lang dat tot 555 ton kan dragen! Even polsen bij Didier of dat iets is voor een volgende show.

Mis geen enkele vlog! Abonneer je op ons YouTube-kanaal!