Tournée minérale: wat doet één maand zonder alcohol met je?

Er bestaat geen twijfel over: alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Het verhoogt het risico op hart- en leverziekten, beroertes, depressies en bepaalde kankers. Redenen genoeg dus om er de rem op te zetten. Een maand niet drinken, zoals tijdens Tournée Minérale, kan al een verschil maken. Ontdek het alcoholvrij-effect.
Shutterstock 536563018 200226 143939

Meer energie

Alcohol is een kalmerend middel en maakt je wat slaperig. Maar verwar die roes niet met écht slapen, want alcohol verstoort je slaapcyclus, waardoor je minder diep slaapt. Uit een Engels onderzoek met deelnemers die een maand niet dronken, bleek dat ruim 60% hun slaapkwaliteit zag stijgen. Tegelijk ging ook hun energie de hoogte in. Dat komt waarschijnlijk omdat de lever geen alcohol meer moest afbreken. Deze heeft dan meer reserve voor andere belangrijke taken, zoals het omzetten van voedsel in energie en het opslaan van mineralen en vitamines.

Stralende looks

Wees gewaarschuwd: alcohol barst van de calorieën. Een vaak genoemd effect van tournée minérale is dan ook gewichtsverlies. Alcohol leidt ook tot dehydratatie, omdat het afscheiden van gifstoffen veel vocht van je lichaam vraagt. Een maand minder drinken kan dus ook een positief effect hebben op je huid: ze is minder droog en straalt!

Betere stofwisseling

Toen onderzoekers van de University College London Medical School in 2013 bloed namen van enkele levensgenieters die een maand lang niet dronken, tekenden ze opmerkelijke resultaten op: het niveau van de glucose was met gemiddeld 16% gedaald. Dat kan erop wijzen dat een alcoholvrije maand voor een betere regeling van de suiker in het bloed zorgt. Wat goed is, want een te hoog suikergehalte vergroot de kans op diabetes.

Ook het cholesterolgehalte in het bloed daalde met bijna 5%. Ook dat zou te maken kunnen hebben met het bannen van de alcohol: wie te veel alcohol drinkt, kan immers veel triglyceriden — een soort van vetten — in zijn bloed krijgen en die jagen het cholesterolniveau de hoogte in. Wat ook het risico op hart- en vaatziekten vergroot.

Gezondere lever

Het orgaan dat het hardst te lijden heeft onder een stevige drinkpartij is de lever. En laat dat nu net een heel belangrijk orgaan in je lichaam zijn. De lever speelt een rol bij meer dan 500 vitale processen. Eén ervan is de verwijdering van gifstoffen. Precies wat hij moet doen als je een pintje of glas wijn drinkt: de lever breekt dan het gif alcohol’ af, waarbij hij — als neveneffect – ook een giftige stof aanmaakt die de vreselijke kater veroorzaakt. 

Maar moet je lever overuren draaien? Dan krijgt hij al die alcohol niet verwerkt en gaat hij vervetten, wat voor ontstekingen en beschadigingen (levercirrose) kan zorgen. Gelukkig is je lever een krachtpatser: na minstens een maand niet drinken, zagen wetenschappers het vet op de lever verminderen en de lever zichzelf terug herstellen.

Aangepaste levensstijl

Een maand niet drinken, helpt uiteindelijk ook om blijvend minder te drinken. Dat merkten ze aan de Universiteit van Sussex: zes maanden na hun maand niet drinken’-onderzoek bleek zo’n 72% van de deelnemers nog steeds minder te drinken dan voordien. En vooral die switch is volgens wetenschappers belangrijk, want een maand geen alcohol drinken levert dan wel enkele voordelen op, maar biedt geen reserve om er de andere maanden stevig tegenaan te gaan. Je moet dus het hele jaar door matigen.