Vegan voer voor huisdieren, kan dat?

Katten- en hondenvoer bevat vlees. Onze huisdieren hebben dus een grote ecologische pootafdruk. Als ze minder — of zelfs geen — vlees zouden eten, zou ons klimaat daarbij gebaat zijn. Maar is vegan voer ook gezond?
Vegan voer2

Vegan huisdieren?

Voor je hond kan een vegan dieet werken. Honden zijn immers omnivoren. Al spreken sommige wetenschappers liever van adaptieve carnivoren’, of vleeseters die zich kunnen aanpassen. De hond heeft zich zo aangepast dat hij — bij gebrek aan vlees — ook voedingsstoffen uit planten kan halen. Bij wolven zien we hetzelfde. Vangen ze geen prooien? Dan stappen ze over op een plantaardig dieet.

Maar katten zijn een heel ander verhaal. Katten zijn carnivoren. Hun metabolisme is ingesteld op vlees. Anders dan mensen of honden kunnen ze niet zomaar voedingsstoffen, zoals vitamine A, uit groenten halen. Hetzelfde geldt voor verschillende andere stoffen die nodig zijn voor hun stofwisseling. Om die binnen te krijgen, moeten de katten vlees eten.

Voedingsstoffen

Toch worden er steeds meer studies gedaan naar veganistische diëten voor honden én katten. Recent onderzoek van Andrew Knight, veterinair professor aan de Universiteit van Winchester, toonde dat honden alvast even goede gezondheidsresultaten kunnen hebben bij een plantaardig dieet. Let wel: deze conclusie is gebaseerd op informatie die de hondeneigenaars gaven, niet de dierenartsen, dus bij de betrouwbaarheid ervan moeten we een vraagteken plaatsen. Bovendien werd de studie gefinancierd door een veganistische belangengroep.

Dat terzijde zag Knight wel een héél belangrijke voorwaarde voor een vegan dieet: de voeding moet zorgvuldig zijn samengesteld en aangevuld zijn met synthetische supplementen. En daar wringt vandaag nog vaak het schoentje. Het is moeilijk om de samenstelling van het plantaardige diëet precies goed te krijgen. Is die niet wat het moet zijn? Dan kan dat leiden tot voedingstekorten en aandoeningen. Dierenartsen zullen vegan voeding doorgaans dan ook afraden.