Waarom daalt onze lichaamstemperatuur al jaren?

Officieel ligt een normale lichaamstemperatuur rond de 37 °C. In de praktijk kan dat van mens tot mens wat verschillen. Maar, ondanks die verschillen, worden we sinds de jaren 1860 wel alsmaar koeler – letterlijk dan. Nieuw onderzoek suggereert nu dat dat iets te maken heeft met wat er in onze darmen gebeurt.
Temperatuur3

Een Amerikaanse studie zag de gemiddelde lichaamstemperatuur de laatste 157 jaar dalen met 0,03 graad per tien jaar. Waaraan dit ligt, kunnen wetenschappers nog niet met zekerheid verklaren. Er werden al redenen als betere thermometers’ of verbeterde omgevingstemperatuur’ geopperd. Maar een nieuw onderzoek bij sepsispatiënten wijst nu naar onze darmen.

Darmflora en temperatuur

Sepsis — of bloedvergiftiging — is een heftige reactie van ons lichaam als gevolg van een infectie. Het gaat vaak gepaard met een drastische verandering in lichaamstemperatuur. Ofwel krijg je koorts, ofwel daalt je temperatuur. Om de oorzaak van die temperatuurschommelingen te ontdekken, analyseerden onderzoek(st)ers de rectale uitstrijkjes van 116 sepsispatiënten. Het eerste wat hen opviel? De darmflora van de patiënten liep sterk uiteen, en precies die variaties in darmflora bleken verband te houden met de lichaamstemperatuur van de patiënten.

Geen bacteriën?

De studie wees dus op een verband tussen darmbacteriën en lichaamstemperatuur. En dat werd bevestigd na een test op muizen met sepsis. De muizen die geen darmbacteriën hadden, ondergingen veel minder temperatuurschommelingen dan de muizen die wél bacteriën in hun darmen hadden. Straffer nog: ook toen de testmuizen nog gezond waren (en dus nog géén sepsis hadden), bleken de muizen zonder darmflora al een lagere basistemperatuur te hebben. En wanneer de gewone’ muizen mét darmflora antibiotica kregen, waardoor de bacteriën in hun darmen veranderden, ging ook hun temperatuur naar beneden.

Koele kikkers

Worden we koele kikkers door de veranderingen in onze darmflora? Hoewel er nog extra onderzoek nodig is, zou dat volgens deze studie dus wel eens kunnen. De voorbije 150 jaar veranderde ons dieet, onze hygiëne en ons medicatiegebruik alvast stevig, en dat heeft een effect op onze darmflora … en misschien dus ook wel op onze lichaamstemperatuur.