Waarom is vliegtuigeten echt niet te vreten?

Niet iedereen vindt hetzelfde lekker, maar vliegtuigvoedsel valt haast bij niemand in de smaak. Zijn we gewoon kieskeurig of is er toch meer aan de hand?
Vliegtuig

Hoe stevig je maag ook mag knorren, niemand klapt met volle goesting z’n tafeltje uit tijdens een vliegreis. Op de één of andere manier smaakt het eten altijd net iets anders (lees: minder lekker) in een vliegtuig. En nee, dat ligt niet noodzakelijk aan de kok van dienst. Er gebeurt wel degelijk iets’ met de smaak van je voedsel hoog in de lucht.

Kurkdroog

Op zo’n 10 kilometer hoogte is zowel de luchtdruk als de temperatuur erg laag. Om je vliegreis toch zo comfortabel mogelijk te maken, wordt de cabine op een hogere druk gehouden. Maar die druk is nog steeds lager dan wanneer je op de grond staat. 

Bovendien wordt ook de lucht op kamertemperatuur gebracht. Maar daardoor daalt dan weer de luchtvochtigheid. Ze zakt algauw naar zo’n 10 – 20%. En dat is heel wat droger dan dat we gewend zijn: in België is de luchtvochtigheid gemiddeld zo’n 75%. 

Stevige verkoudheid

Die lagere druk en droge lucht verpesten je vliegtuigmaaltijd. Je smaakpapillen worden minder gevoelig voor zoet en zout. En met je uitgedroogde neusslijmvliezen zal je ook minder goed ruiken. Net als bij een stevige verkoudheid zal je eten aan boord flauwer smaken. Héél wat flauwer zelfs: uit een studie die de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa liet uitvoeren bleek dat je suiker tot wel 20% en zout tot wel 30% minder goed proeft in een vliegtuig dan op de vaste grond.

Storende achtergrondgeluiden

Niet alleen de lage druk en kurkdroge lucht beïnvloeden onze smaakbeleving in het vliegtuig. Ook het geluid aan boord speelt een rol. Door storende geluiden die je ervaart tijdens het eten, worden de zoete en zoute smaken afgezwakt. Zacht geroezemoes is geen probleem, maar vliegtuigmotoren zijn wél smaak-killers. Umami-smaak (=hartige smaak) daarentegen lijkt net sterker te worden bij lawaai. Vandaar dat een umami-rijk tomatensapje zo lekker is in het vliegtuig.

Tips

Toch genieten van je vliegtuigmaaltijd? Kies dan voor voedsel met een umami-smaak zoals paddenstoelen, vlees of tomaten. Om het smaakverlies te compenseren, kan je ook wat extra zout of suiker toevoegen. En tegen die storende achtergrondgeluiden biedt een noise cancelling-koptelefoon misschien wel de oplossing. Smakelijk!