Wanneer twee harten kloppen als één

Ontdekken of iemand je leuk vindt? Daarvoor moet je – verrassend genoeg – niet afgaan op de lichaamstaal, maar wél op de hartslag van de andere. Als jullie hartslag synchroon loopt, dan voorspelt dit een mooie romantische match. Of anders gezegd, liefde is … dezelfde hartslag voelen.
Hartslag

Romantische zielen als ze zijn, deden wetenschappers al heel wat onderzoek naar de hartslag van geliefden. En hoewel liefde nog altijd iets magisch’ is, zijn ze er zo toch in geslaagd om wederzijdse aantrekkingskracht wetenschappelijk te verklaren én zelfs te voorspellen.

Een recent onderzoek, beloond met de ludieke Ig Nobelprijs, ontdekte dat als twee mensen elkaar voor het eerst ontmoeten en zich tot elkaar aangetrokken voelen, hun hartslag zal synchroniseren. Of mooier gezegd: hun twee harten kloppen dan als één.

Goede match? Gelijke hartslag

Hoe het onderzoeksteam dat ontdekte? Het zuimde enkele festivals af en vroeg er single mensen tussen 18 en 37 jaar om op blind date te gaan. Er werden telkens twee lukraak gekozen mensen samen geplaatst, terwijl o.a. hun hartslag werd gemonitord. Na afloop moesten de twee ook vragen beantwoorden over hun afspraakje.

Wie elkaar leuk vond, had tijdens de date ook een synchrone hartslag ontwikkeld. Die gelijklopende hartslag bleek trouwens een betere voorspeller van de romantische klik, dan het nadoen van elkaars gedrag — bijvoorbeeld glimlachen of knikken als de ander dat doet — of hoe vaak er naar elkaar gelachen werd. Leuk gevolg van het experiment? Het leverde ook heel wat verliefde koppeltjes op.

Niet alleen romantisch

Onze hartslag matcht niet alleen tijdens zo’n succesvolle eerste date, maar blijft zich ook doorheen de jaren op onze geliefde afstemmen. Dat werd al eerder ontdekt door een team aan de universiteit van Californië. Plaatsten ze koppels bij elkaar? Dan stemden hun ademhaling en hartslag zich op elkaar af.

Als je dicht bij iemand bent waar je om geeft, dan doet je hart dus zijn best om z’n ritme op dat van de ander af te stemmen. Dit effect is trouwens niet beperkt tot romantische partners alleen. Ook de harten van moeders en hun baby’s kloppen bijna gelijktijdig als ze positief met elkaar interageren – zélfs als ze elkaar daarbij niet aanraken.