Wat gebeurt er als je voet slaapt?

Als je lang in dezelfde houding zit en dan weer recht wil staan, voel je soms allemaal kleine prikjes in jouw voet. Wreed lastig, zo’n slapende voet. Maar wat gebeurt er eigenlijk met dat ingedommelde’ lichaamsdeel?
Slapende voeten

Je wiegt je voeten of handen in slaap door langdurig in dezelfde houding te staan of zitten, of door te lang op je arm te liggen of je benen over elkaar te kruisen. Door de druk knel je bepaalde zenuwen af, waardoor je ledematen en je hersenen niet meer goed kunnen communiceren met elkaar.

Signalen sturen

Je zenuwen brengen berichten — elektrische signalen — rond. Raak je bijvoorbeeld een gloeiend hete kookplaat aan? Dan sturen de zenuwen in je hand een signaal naar je hersenen die dat interpreteren als pijn en meteen de impuls terugsturen om je hand weg te trekken.

Kink in de kabel

Je zenuwen vervoeren die elektrische signalen zoals een tuinslang water. Net zoals water komt vast te zitten bij een knik in de tuinslang, stoppen de signalen wanneer jij je zenuw afklemt. Dat gebeurt bijvoorbeeld vaak bij de nervus fibularis’ aan de zijkant van de knie. Wanneer je met je benen gekruist gaat zitten, klem je die zenuw af.

Geen bloedtekort

Anders dan soms gedacht, komt een slapend ledemaat en het daaraan gekoppelde voze’ gevoel dus niet door de afsluiting van de bloedtoevoer, maar wel door het afknellen van de zenuwen die naar dat ledemaat lopen.

Tintelend wakker

Zodra je de druk wegneemt, worden je zenuwen wakker’. Je ervaart een prikkend, tintelend gevoel totdat je zenuwen hun functie volledig terug hebben. In medische termen heet dit paresthesie. Lang houdt dit irritant geprikkel meestal niet aan. Als je even rustig beweegt, trekt het snel weg.

Niet gevaarlijk

Zo’n vervelend slapend ledemaat vermijden? Verander dan regelmatig van houding, sla je benen niet te lang over elkaar en probeer s nachts niet op je arm te gaan liggen. Als het regelmatig en langdurig voorkomt, kan je best je dokter raadplegen. Maar als het kortstondig is, moet je je geen zorgen maken. Het is niet gevaarlijk. Al raden we je af om meteen rond te crossen op een slapende voet. Door het verdoofde gevoel sta je tijdens de eerste stappen iets minder stabiel, waardoor je je evenwicht kunt verliezen. Rustig wakker worden is dus de boodschap!