Wat zijn die stipjes op een aardbei?

Ze mogen dan wel naast de kersen, druiven en perziken liggen, eigenlijk zijn aardbeien géén vruchten, maar schijnvruchten. En nu we toch bezig zijn, de puntjes erop zijn ook geen zaadjes (want geef toe, ook dat dacht je).
Aardbei2

De rode, zoete aardbei die we op taartjes leggen, in chocolade dippen of bedekken met slagroom is iets bijzonders. En dan hebben we het niet over haar smaak of romantische karakter. Neen, de aardbei is een buitenbeentje. Het is immers geen échte vrucht, maar een schijnvrucht.

Schijnvrucht

Een echte vrucht groeit uit het vruchtbeginsel, het deel van de bloem waar later de zaden in groeien. Een schijnvrucht groeit uit andere delen van de plant.

Wanneer een aardbeibloem wordt bestoven, zwelt niet het vruchtbeginsel, maar het binnenste deel van de bloem op: de bloembodem. Zo wordt dat rood hartvormig hapje, de aardbei, gevormd. De werkelijke vruchten zijn de kleine stipjes op het oppervlak van die aardbei.

Zaad of uitloper?

De puntjes op de aardbei zijn dus de échte vruchten. In elk van die stipjes zit een zaadje dat, als je het in de grond zou stoppen, opnieuw zou uitgroeien tot een aardbeiplant. Maar alsof het nog niet zielig genoeg is voor deze stipperige’ vruchten, wordt dat zaad eigenlijk maar zelden gebruikt. De meeste aardbeienplanten groeien niet uit zaad, maar uit uitlopers. Dat zijn stengels van de aardbeienplant die opzij groeien en waaruit een nieuwe plant ontstaat.

Krijgen die nieuwe aardbeienplanten bloemen en worden ze bestoven door de wind of door bijen? Dan zal de bloembodem opzwellen en uitgroeien tot de aardbei — eerst groen, later wit en tenslotte heerlijk zoet en rood.