Welk effect heeft muziek op jouw brein?

The sound of science
Muziek verzacht de zeden’. Zo luidt het spreekwoord. En daarin zit — zo ontdekte de wetenschap — een grote grond van waarheid. Muziek heeft een enorme impact op onze hersenen, emoties en gedrag. Het zet ons aan tot bepaalde handelingen en het kan zelfs fysieke pijn verzachten.
Muziek dansen

De ene houdt van een streepje klassiek, de andere valt in zwijm bij een ballade, en jij gaat los op drum-‘n‑bass of hiphop. Maar waarnaar we ook luisteren, de klanken hebben altijd een effect op ons. Neurowetenschappers weten dat muziek verschillende delen van ons brein activeert, zoals bv. onze motorische gebieden (jep, die ons die onweerstaanbare neiging om te dansen geven).

Muziek doet bewegen

Als we zeggen dat muziek aanzet tot bewegen, dan vertellen we je niets nieuws. Of kan jij wél blijven stilzitten wanneer jouw favoriete song op de radio komt? Toch zijn die danskriebels eerder uniek: maar weinig andere soorten beginnen spontaan te bewegen op muziek. Wie het nog doen, zijn papegaai-achtigen. Dat ontdekten enkele wetenschappers die plaatjes draaiden voor geelkuifkaketoe Snowball. Niet alleen danste hij netjes in de maat, hij pakte ook uit met 14, niet aangeleerde dansmoves.

Dat Snowball net als ons moet’ bewegen, verklaren de wetenschappers door enkele eigenschappen die hij met ons deelt: een kaketoe kan complexe klanken produceren en herkennen, leert makkelijk opeenvolgende bewegingen aan en kan die ook imiteren. Net als ons gaat de kaketoe ook langdurige sociale relaties aan. Misschien wil Snowball dus gewoon scoren op de dansvloer…

Muziek beïnvloedt onze smaak

Of we iets lekker vinden of niet, wordt niet alleen bepaald door wat we proeven en zien, maar ook door wat we horen. Dat ontdekten een groep onderzoekers uit Engeland, Nederland en België tijdens een smaaktest. Maar liefst 340 mensen kregen tweemaal — zonder dat ze het wisten — hetzelfde bier voorgeschoteld, met telkens andere muziek op de achtergrond. Weerklonken er vrolijke, hoge tonen? Dan smaakte het bier, volgens de proevers, zoet. Knalden er veel bastonen uit de boxen? Dan werd het bier als straf en bitter omschreven. Conclusie: de positieve gevoelens die we aan vrolijke muziek koppelen, beïnvloeden mogelijk het smaakcentrum in de hersenen.

Muziek vermindert de pijn

Toen onderzoekers van Erasmus MC, het universitair medisch centrum in Rotterdam, een grootschalig onderzoek naar het gebruik van muziek tijdens operaties deden, concludeerden ze dat wie voor, tijdens en na de operatie muziek hoort, achteraf minder pijn en angst ervaart. Zelfs wie onder volledige narcose wordt gebracht en muziek te horen krijgt, ervaart na afloop hetzelfde effect.

Muziek leren maakt mogelijk slimmer

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Brits-Columbia nam dan weer de punten van een reeks middelbare scholieren onder de loep. Wat bleek? De leerlingen die ook muziekles volgden, scoorden beter op taal, wiskunde en natuurwetenschappen. En wie een instrument bespeelde, haalde zelfs nog iets betere punten dan wie zong. De wetenschappers vermoeden dat sommige vaardigheden die je leert als je in een band of orkest speelt — zoals noten lezen, hand-oogcoördinatie en samenspel — ook helpen bij de ontwikkeling van algemene cognitieve vaardigheden.

Dus, waar wacht je nog op: pak snel die gitaar beet en play that funky music …