Wetenschap met waterballonnen!

Zo maak je een laminaire stroming’
Het is deze dagen bakken en braden geblazen! Ideaal om een proef uit te voeren met waterballonnen!”, dacht Zanne dan ook. Vol overgave stort ze zich in haar vlog op het mysterie van de laminaire stroming’. Hoe dat afliep en wat een laminaire stroming precies is? Lees en kijk snel verder!
Schermafbeelding 2020 08 07 om 12 06 59

Wat is laminaire stroming?
Een stroom water is doorgaans onderhevig aan heel wat turbulentie. Dat wil zeggen dat de waterdeeltjes, zelfs als ze klaarblijkelijk in dezelfde richting stromen, in werkelijkheid schots en scheef naast elkaar stuiteren. Ze nemen dus niet de kortste route en botsen onderweg heel de tijd tegen elkaar. Bij een laminaire stroming is er van turbulentie geen sprake. Alle waterdeeltjes stromen uniform naast elkaar in dezelfde richting. Daardoor wordt de illusie gewekt dat het water stilstaat en lijkt het zelfs alsof er een soort van ijspegel ontstaat! Probeer je hem vast te nemen? Dan valt de illusie… in het water.


Hoe maak je een laminaire stroming?
Zoals Zanne in de video laat zien, heb je niet veel nodig om zelf thuis een laminaire stroom te maken. Turbulentie treedt sneller op bij hoge snelheden, dus de druk van de ballon op je stroom is nét genoeg om het gewenste effect te bekomen! Vergeet alleen niet om je ballon goed te verstevigen met tape. Anders ben je voor je het weet de hele kamer aan het dweilen — net zoals Zanne! Om nog meer natte verrassingen te vermijden, voer je het experiment dan ook best uit in de tuin. Probeer het zelf zeker eens uit!

Waar worden laminaire stromingen nog gebruikt?

Behalve vloeistoffen, kan je ook met gas een laminaire stroom maken. Autofabrikanten als Ferrari en zelfs NASA gebruiken die toepassing om hun voertuigen zo gestroomlijnd mogelijk te maken. In speciale tunnels blazen ze een laminaire stroom van duidelijk zichtbare rook richting hun raket of formule 1‑auto. Op vertraagde beelden kunnen ze daarna zien waar er het meeste turbulentie rond het voertuig voorkomt!