Zijn bananen radioactief?

Het stralende fruit
De banaan: het is een van de populairste fruitsoorten ter wereld. En fruit is gezond. Dat weten we allemaal. Maar de banaan is niet zo onschuldig als haar smiley-uiterlijk doet vermoeden. Ze geeft radioactieve straling af! Is dat eigenlijk gevaarlijk?
Schermafbeelding 2020 09 08 om 16 09 34

Opgelet, stralingsgevaar. Wie aan radioactiviteit denkt, vreest waarschijnlijk het ergste. Maar wat als we je vertellen dat er ook in je huis radioactieve spullen te vinden zijn? Zoals het granieten keukenblad, maar ook de bananen in je fruitschaal. Zij geven detecteerbare sporen van straling af. Om precies te zijn: 0,17 μGy gammastraling per uur. 

Wat maakt een banaan radioactief?

De radioactieve straling van een banaan heeft alles te maken met het kalium dat van nature in het fruit zit. Een klein deel van dat kalium is de radioactieve isotoop kalium-40. Omdat bananen een hoog kaliumgehalte hebben, krijg je per banaan die je opeet een klein beetje radioactiviteit binnen.

Kan dat kwaad?

Even ter geruststelling: je mag zeker nog bananen eten. Je lichaam bevat sowieso al een dosis kalium — met de isotoop kalium-40 — omdat dit noodzakelijk is bij de regeling van de bloeddruk en de overdracht van zenuwprikkels. Een volwassen persoon is zelfs zo’n 280 keer meer radioactief dan een banaan. 

Over die straling moet je je zeker geen zorgen maken. Onderzoekers aanzien een blootstelling aan 50.000 μGy gammastraling per jaar nog als veilig. De hoeveelheid straling in je huis is dus ontzettend klein en totaal ongevaarlijk.