Zo dom als het achtereind van een varken?

Slimme snuiters
Ze lijken misschien niet het meest slimme dier op de boerderij — rollend in hun eigen modderige vuil — maar vergis je niet: varkens zijn best clever!
Piggy3

Varken met olifantengeheugen

Move over olifanten, want ook varkens hebben een erg goed langetermijngeheugen. Dat bleek uit een Nederlandse studie naar leren en geheugen bij boerderijvarkens. De onderzoekers ontdekten dat de dieren geen enkele moeite hebben om voedselplekken te onthouden. Tijdens hun experiment verstopten ze op meerdere plekken M&M’s. Na verloop van tijd wisten de varkens precies waar de verborgen beloningen te vinden waren.

Handige biggen

Huizen bouwen als de drie Disney-biggen zien we ze niet meteen doen, maar varkens kunnen wél gereedschap gebruiken. Dat ontdekten onderzoekers die het Visayawrattenzwijn — een sterk bedreigde zwijnensoort uit de Filipijnen — observeerden in een Franse dierentuin. Ze zagen toen een wrattenzwijn stokken gebruiken om te graven en nesten te bouwen. In een reeks latere experimenten merkten de onderzoekers dat intussen drie van de vier varkens al aarde schepten met een stok in hun bek, wat doet vermoeden dat deze dieren van elkaar leren.

Knorrende game-kampioen

Varkens kunnen niet alleen een stok met hun snuit vasthouden, ze kunnen er ook een joystick mee bewegen. En nog goed ook, merkte een onderzoeksteam aan de Purdue University. De wetenschappers trainden twee grote, roze Yorkshire-varkens en twee Panepinto-microvarkentjes om een joystick te hanteren en leerden hen dan de regels van een computerspelletje aan: de varkens moesten met hun cursor vier doelen op het scherm raken. Daarbij zetten ze telkens een mooie highscore’ neer, die zelfs nog beter werd als de varkens werden aangemoedigd.

Slimme snuiten

Het feit dat de varkens info kunnen onthouden, dat ze gereedschap kunnen gebruiken met hun snuit, en dat ze verbanden kunnen leggen (bij het game-experiment linkten ze de beweging van de joystick aan de beweging van de cursor op het scherm) toont dat ze veel in hun mars hebben. Zo dom als het achtereind van een varken? Zeker niet dus!