Zoenen is gezond, en wel om deze redenen...

Tuit die lippen en ga ervoor!
Wanneer de mens het voor het eerst deed, weten we niet precies. Maar de vroegste vermelding van zoenen duikt op in een Indische tekst uit 1500 voor Christus. En ook de Romeinen spraken al van basium’ en suavium’: de liefdeskus en de passionele kus. En maar goed ook dat ze ermee begonnen, want innig zoenen is niet alleen leuk, het is ook nog eens gezond.
Shutterstock 572921812

Zoenen is als tandenpoetsen

Lang leve de wetenschap! Onderzoekers ontdekten dat tongzoenen heel wat positieve effecten op ons lichaam heeft. Zo is het bijvoorbeeld erg goed voor onze mondhygiëne. Bij het zoenen maken we immers extra speeksel aan, en dat goedje heeft allerlei nuttige eigenschappen: het smeert de keel, bevat desinfecterende stoffen en zit vol eiwitten die de tanden en het mondweefsel beschermen. Een plakkerige, natte zoen verkleint dus de kans op tandplak en gaatjes.

Kusje tegen de pijn

Het speeksel dat we zo passioneel uitwisselen wanneer we zoenen, zou ook wel eens goed kunnen zijn tegen hoofd- en spierpijn. Franse onderzoekers ontdekten dat er opiorfine’ in ons speeksel zit. Die stof werkt als een natuurlijke pijnstiller en is liefst zes keer krachtiger dan morfine, zo bleek uit een experiment op ratten. Omdat de stof relatief eenvoudig synthetisch na te maken is, kan het een prima nieuwe pijnstiller worden. Maar je hoeft er dus niet eens voor naar de apotheek: een kusje-tegen-de-pijn is het leukste medicijn.

Zoenen als work-out

Als je strakke wangen wilt, is regelmatig zoenen een aanrader volgens enkele Britse onderzoekers. Zij legden kussende koppeltjes onder de MRI-scanner en ontdekten dat er per passionele kus wel 34 aangezichtsspieren werden gebruikt. Best een goede work-out, toch?

Kus je gelukkig

En last but not least: zoenen bezorgt je een ontzettend fijn gevoel. Dat komt omdat het je hele lichaam eens goed door elkaar schudt: het verhoogt je hartslag en kan een extra lading endorfine, dopamine, serotonine en oxytocine opwekken. Deze chemische stoffen overladen je met een gevoel van geluk, euforie en ontspanning. Ja, dat gebeurt ook tijdens het sporten … maar geef toe, dan is kussen toch heel wat leuker!