Nieuw

Insectopia

Ontrafel het mysterie achter de reuzeninsecten in ons bos
Wat kriebelt daar in het bos achter Technopolis? Trek deze winter je wandelschoenen aan, snuif al die gezonde buitenlucht op en stap binnen in Insectopia, de enige plek op aarde waar insecten tot wel 5 meter groot zijn. Komen ze van een andere planeet? Hebben ze te veel gegeten? Of zijn ze het resultaat van een uit de hand gelopen wetenschappelijk experiment? We rekenen op jou om dat te komen ontdekken!
20211206 Insectopia in winter 7

Ze doen geen vlieg kwaad

In Insectopia wonen maar liefst 32 uit de kluiten gewassen kriebelbeesten. Nog niet lang geleden verbleef er ook een team onderzoekers, maar… om een of andere reden hebben ze hun kamp verlaten. Liep hun onderzoek vast? Hebben ze iets te verbergen? We weten enkel dat we dringend nieuwe onderzoekers nodig hebben om dat te weten te komen. Kan jij ons helpen?

En oh ja, geen schrik als je plots voelsprieten ziet bewegen of als ze hun kop draaien: ze doen geen vlieg kwaad. 

Wat kriebelt daar?

In Insectopia vind je de meest fascinerende insecten. Je kwam ze allemaal wel al eens tegen, maar — geloof ons — zoals in ons sfeervolle winterbos zag je ze nog nooit. Bereid je nu al voor op superlange voelsprieten, megagrote poten, gigantische angels, superbrede vleugels en enorme ogen…


Wedden dat je de volgende keer even vol verwondering blijft stilstaan als je een bijtje ziet voorbij zoeven of een kolonie mieren aan het werk ziet?

20211206 Insectopia in winter 13

INSpECTeer en leer

Je vergrootglas mag je thuis laten en je vangnet ook. Om te leren wat de insecten in Insectopia zo bijzonder maakt, hoef je vooral goed te kijken en je oren te spitsen. Video’s, infoborden en luisterverhalen wijzen je de weg doorheen ons winterse insectenbos.

Kriebelshop

Kan je niet genoeg krijgen van insecten? In onze kriebelshop hebben we massa’s spelletjes, gadgets, knutselpakketten… om zelfs het bezigste bijtje nog dagenlang zoet te houden.

Uitstap met familie of vrienden

Een ticket voor Insectopia kost € 8. Opgelet, een ticket voor Technopolis geeft je geen toegang tot ons insectenbos. Wil je zeker zijn dat er plaats is, koop je tickets dan op voorhand online. Ben je abonnee? Reserveer dan gratis je tickets voor Insectopia.
Insectopia is open op woensdag (vanaf 12u30), zaterdag en zondag en elke dag tijdens schoolvakanties. De insecten blijven tot september 2022 bij ons.
Insectopia is de moeite voor (heel) jong en oud.
Ben je 6 jaar of ouder? Dan kan je aan de ingang een gratis doe-boekje boordevol opdrachten oppikken om je zoektocht nog spannender te maken.

Klasuitstap

Kom je enkel voor Insectopia, dan betaal je € 3 per leerling. Bezoek je ook Technopolis, dan kost een toegangsticket voor Insectopia slechts € 2 per leerling. Gratis toegang voor 1 leerkracht LO en 2 leerkrachten KO per 15 leerlingen.
Tot september 2022 op maandagen, donderdagen en vrijdagen.
Aanbevolen voor kleuters en leerlingen uit het lager onderwijs.
Maak je bezoek aan Insectopia compleet met ons gratis educatief pakket, gratis doe-kaart en nog vele andere extra's voor als het kriebelt om nog meer bij te leren over insecten. Onmisbaar als je wil dat je leerlingen zoveel mogelijk bijleren: ons doe-boekje. Niet vergeten om deze extra's te reserveren!

Kom veilig op bezoek

Een mondmasker is verplicht voor bezoekers vanaf 6 jaar overal in Technopolis. In onze Doe-tuin en in onze tijdelijke buitenexpo Insectopia is dit aanbevolen. Om het restaurant te bezoeken en om een show bij te wonen, heeft iedereen vanaf 16 jaar een Covid Safe Ticket (op papier of via de app) nodig. Dit wordt aan de ingang van het restaurant en het auditorium gecontroleerd samen met je identiteitskaart. 

Ontdek meer
20211206 Insectopia in winter 30

Heb je een rolstoel nodig?

Om de fauna en flora in ons bos niet te veel te verstoren, werd een niet-verhard wandelpad aangelegd. Dat maakt het terrein helaas iets minder toegankelijk voor rolstoelen of buggy’s. Op aanvraag via info@​technopolis.​be kunnen we voor jou wel een rolstoel voorzien die geschikt is voor in het bos.

Niet zomaar een expo

Technopolis mag zich met trots SDG Voice noemen. Dat wil zeggen dat wij als luidspreker dienen voor een reeks doelstellingen om duurzamer met onze leefwereld om te gaan. Via Insectopia maken we jong en oud bewust van het belang van biodiversiteit en bossen. Zo dragen we bij tot doel 15.

Ben je leerkracht?

Een klasbezoek aan Insectopia kan je helpen om volgende eindtermen en ontwikkelingsdoelen te realiseren.

Wetenschappen en Techniek

1.2 De kleuters tonen een explorerende en experimenterende aanpak om meer te weten te komen over de natuur.

1.3 De kleuters kunnen met hulp van een volwassene, eenvoudige bronnen hanteren om meer te weten te komen over de natuur.

1.5 De kleuters kunnen in verband met voortplanting van mensen en dieren, illustreren dat een levend wezen steeds voortkomt uit een ander levend wezen van dezelfde soort.

1.6 De kleuters kunnen illustreren dat de geboorte van mens en dier wordt voorafgegaan door een periode van gedragen worden door de moeder of door de ontwikkeling in een ei.

1.13 De kleuters tonen een houding van zorg en respect voor de natuur.

Wetenschappen en Techniek

1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.

1.5 De leerlingen kunnen bij organismen kenmerken aangeven die illustreren dat ze aangepast zijn aan hun omgeving.

1.6 De leerlingen kunnen illustreren dat de mens de aanwezigheid van organismen beïnvloedt.

1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Kriebelt het om nog meer te ontdekken?

WO Wbox 16
Nieuw
8-11 jaar (onder begeleiding)

Bestel een WOWbox

Wat kan er mislopen tijdens een ruimtemissie? Heel wat. Dat ontdekken astronauten Noor, Imran en robot Castor wanneer ze op Mars landen. Ze zijn niet geland waar ze moesten landen en tot overmaat van ramp heeft Noor haar voet bezeerd.

Kan jij toch hun ruimtemissie doen slagen? Ga dan snel aan de slag met onze WOWbox en trek op een wow-wat-is-me-dat ruimteavontuur.

Ontdek meer

Insectopia is een tentoonstelling van Dino Don Inc, de maker van Dinopolis (de vorige buitenexpo van Technopolis).