Hoe maak je een möbiusband?

Wat is er zo speciaal aan een möbiusband?
Een möbiusband is een bijzonder ruimtelijk figuur. Ontdek hier waarom.
Möbiusband 1
Möbiusband 2

Wat heb je nodig?

  • Sjabloon
  • A4-papier
  • Printer
  • Schaar
  • Plakband
  • Kleurstiften

Aan de slag!

Stap 1: Druk het sjabloon dubbelzijdig af op een A4-papier. Knip op de stippellijnen strook 1 en 2 af.

Stap 2: Neem strook 1. Leg de letters A op elkaar en plak de uiteindes aan elkaar met plakband. Je hebt dan een ring. Kijk eens goed: heeft die één of twee randen? En heeft die een binnenkant en een buitenkant?

Stap 3: Neem strook 2. Draai één van de uiteindes een halve slag. Leg de letters A nu op elkaar. Plak dan de uiteindes aan elkaar met plakband. Dat is een möbiusband.

Stap 4: Heeft de möbiusband één of twee randen? Volg de rand eens met je vinger. Kom je terug bij je startpunt?

Stap 5: Heeft de möbiusband een binnenkant en een buitenkant? Test het met een stift. Zet je stift in het midden van de band. Trek nu een lijn over de gehele lengte. Kom je terug uit waar je startte? Staat er overal een lijn?

Stap 6: Je gaat de ring en de möbiusband zodadelijk in twee knippen. Wat krijg je dan, denk je? Probeer het uit.

Möbiusband 3

Wat gebeurt er?

Een ring heeft twee vlakken en twee randen. De möbiusband daarentegen heeft maar één vlak en één rand.

Als je de ring in twee knipt, krijg je er twee. Maar als je de möbiusband in twee knipt, krijg je één grote gedraaide ring!

Hoe zit dat?

Een band met een halve slag is een möbiusband. August Möbius, een Duits wiskundige, ontdekte de figuur in 1858. Iemand anders ontdekte het ongeveer gelijktijdig, maar die had duidelijk pech met de naamgeving.

Deze wiskundige figuur heeft

  • 1 vlak: Dat merk je als je met een stift een lijn trekt over de hele lengte. Je kan het ook op een andere manier testen. Probeer de binnenkant” en de buitenkant” van zo’n band maar eens een ander kleurtje te geven. Dat lukt je niet.
  • 1 rand: Als je met je vinger de rand volgt, ga je helemaal rond en kom je terug bij je startpunt. 

Knip je een möbiusband langs het midden in twee? Dan krijg je niet twee banden, maar één grote band met 4 halve slagen. Dat is wel geen möbiusband meer. Die band heeft wel twee vlakken. Je kan de twee kanten wel een ander kleurtje geven.

Leuk proefje?

Met ons doe-blad kan je thuis of in de klas naar hartenlust meer ontdekken over dit bijzondere proefje.

Dit doe-blad hoort bij de show​“Kleureka” en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Möbiusband 4
NASCAR

Waar kom je dat nog tegen?

De möbiusband diende als inspiratie voor bruggen en gebouwen (bv. de NASCAR Hall of Fame die je hiernaast ziet), maar ook als inspiratie in de kunst. Zo maakte de Nederlandse kunstenaar M.C. Escher er verschillende werken van.

Bekijk één van zijn werken via deze link: https://​mcescher​.com/​p​r​o​d​u​c​t​/​p​o​s​t​e​r​-​l​a​r​g​e​-​m​o​b​i​u​s​-​l​l​-​c​olor/.

De mieren gaan eindeloos rond in een rijtje, zonder eraf te vallen. Wat vind je van dit kunstwerk?

Wiskunde:
4.3 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun leefwereld aangeven welke de rol en het praktisch nut van wiskunde is in de maatschappij.
5.1° De leerlingen brengen waardering op voor wiskunde als dimensie van menselijke inventiviteit.
Wetenschap en techniek:
1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
Muzische vorming:
1.2 De leerlingen kunnen door betasten en voelen (tactiel), door kijken en zien (visueel) impressies opdoen, verwerken en erover praten.
1.4 De leerlingen kunnen plezier en voldoening vinden in het beeldend vormgeven en genieten van wat beeldend is vormgegeven.