Coandă, kan da?

Heb je als kind wel eens in de douche gestaan en gespeeld alsof je waterstralen uit je vingertoppen kon schieten?
Coanda5

Je was spijtig genoeg niet met superkrachten aan het spelen, maar wel met het Coandă-effect! 

Coanwa?

Het Coandă-effect stelt dat een stroom vloeistof of gas een bol oppervlak zal volgen. Je kan dit duidelijk zien wanneer je een lepel met de bolle kant in een stroompje water houdt. Het water zal naar het tipje van je lepel afgebogen worden door het Coandă-effect. In onze nieuwste vlog zoeken Zanne en Emiel uit hoe ze dit effect kunnen manipuleren om schijnbaar onmogelijke stoten uit te halen. Als je niet beter wist, zou je denken dat ze tóch superkrachten hebben! 

Ter land, ter zee en in de lucht met het Coandă-effect 

In de luchtvaart wordt gretig gebruik gemaakt van de nuttige gevolgen van het Coandă-effect. Zo zorgen kleppen op de vleugels van vliegtuigen ervoor dat de luchtstroom naar beneden afgebogen wordt. Dat resulteert in meer liftkracht, waardoor het vliegtuig efficiënter vliegt. Bij zeilboten worden de zeilen zo gespannen dat het Coandă-effect voor meer stuwing zorgt. Zelfs in de Formule 1, waar het subtielste verschil winst kan opleveren, deden ze iets gelijkaardig. De stroom van uitlaatgassen werd afgebogen om de neerwaartse kracht aan de achterkant van de auto te vergroten. 

Beheers de elementen 

Een minder nuttige maar eens zo leuke toepassing is het laten zweven van objecten met een bolvormig oppervlak. Laat maar eens een pingpongbal los boven een rietje waar je door blaast. Het balletje komt als het ware vast te zitten in de luchtstroom en blijft miraculeus ronddobberen in het niets. Althans tot je uitgeblazen bent! Om dat probleem op te lossen kan je gebruik maken van een bladblazer of compressor. Die zorgen niet alleen voor een eindeloze’ stroom lucht, maar blazen ook veel harder. Daardoor kunnen we plots heel wat meer dan een pingpongbal laten zweven!

Bekijk onze vlog en ontdek wat Zanne en Emiel allemaal de lucht in blazen!