Statische elektriciteit kan ontstaan wanneer verschillende materialen tegen elkaar wrijven.
Hoe werkt dat nu precies?
Alle materialen zijn opgebouwd uit kleine deeltjes, die we atomen noemen. Deze atomen bevatten positief geladen protonen en negatief geladen elektronen die elkaar — normaal gezien — in evenwicht houden. Daardoor heeft elk atoom een neutrale lading.
Maar wrijven twee verschillende materialen tegen elkaar en maken hun atomen contact? Dan kunnen elektronen van het ene materiaal vrijkomen en aan de atomen van het andere gaan hangen. Dat zorgt voor elektrische lading. Vaak vloeit die meteen de aarde in, maar soms lukt dat niet. Raak je dan een geleidend voorwerp aan, zoals een deurknop of je lief? Dan volgt er een ontlading. Heel even loopt er een beetje stroom tussen jou en het geleidend voorwerp. En dat zorgt voor geknetter.
Meer last in de winter
Op een koude, droge winterdag hebben we vaker last van statische elektriciteit dan anders. Dat komt omdat de luchtvochtigheid dan erg laag is. Dat is sowieso al het geval in de winter en dat maken we nog erger door de verwarming op volle toeren te laten draaien. Er is dus weinig waterdamp die — als prima geleider — de elektriciteit kan laten ‘weglekken’. Heb je vaak last van statische elektriciteit? Dan hang je dus best een waterbakje aan de radiator. De damp maakt de lucht in de ruimte voldoende vochtig om de elektrische lading op te vangen.
Meer last door je huid of kleding
Niet iedereen heeft evenveel last van statische elektriciteit. Dat komt omdat ook je huidtype een rol speelt: mensen met een droge huid zijn er gevoeliger aan. Zij sparen meer restladingen op, omdat die niet kunnen ontsnappen via het vocht op de huid. Je huid voldoende hydrateren is dus een aanrader. Daarnaast let je best ook op je kleding, want bij synthetische stoffen, zoals fleece, nylon en acryl, riskeer je veel sneller opgeladen te worden dan bij natuurlijke stoffen zoals katoen. En je weet: dat geeft vonken!
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht