Hoe laat je een raket/insect vliegen?

Lancering in 54321START!
Gebruik de wet van actie en reactie om een raket/​insect voort te stuwen met niets meer dan … lucht!
Balloninsect benodigdheden2

Wat heb je nodig?

  • Ballon
  • Touw
  • Plakband
  • Rietje
  • Kleurstiften
Balloninsect4

Aan de slag!

Stap 1: Steek het touw door het rietje.

Stap 2: Span het touw van laag naar hoog. Knoop bijvoorbeeld het ene uiteinde aan de poot van een stoel en het andere uiteinde aan een lamp. Voor het leukste effect span je het touw best schuin omhoog.

Stap 3: Blaas de ballon op. Knoop hem niet dicht, maar knijp hem dicht met je vingers. Zorg ervoor dat er geen lucht uit de opgeblazen ballon kan ontsnappen.

Stap 4: Je kan op de ballon tekenen om hem eruit te laten zien als een echte raket of als een echt insect.

Stap 5: Kleef de ballon met plakband aan het rietje. Het tuitje van de ballon wijst naar het punt waar het onderste deel van je touw is vastgemaakt.

Stap 6: Je raket of insect is klaar voor lancering! Tel af en laat de ballon los.

Stap 7: Wat denk je dat er gebeurt met je ballon als je er meer of minder lucht in blaast? Test het uit en probeer de raket zo hoog mogelijk te laten vliegen.

Wat gebeurt er?

Zodra de lucht uit de ballon kan, vliegt je raket/​insect weg. Omdat de ballon aan het rietje hangt, volgt de raket het touwtje.

Hoe zit dat?

Als je de ballon loslaat, stroomt er lucht uit het tuitje. Die uitstromende lucht duwt de ballon in de tegengestelde richting. Dat noemen we ook wel​‘de wet van actie en reactie’: voor elke actie is er een tegengestelde reactie.

Balloninsect5
Raket

Waar kom je dat nog tegen?

Dankzij de wet van actie en reactie kunnen we raketten de ruimte in sturen. De motoren van ruimteraketten verbranden raketbrandstof en spuwen zo grote hoeveelheden gas naar buiten. Als tegenreactie wordt de raket in de andere richting geduwd.