Citroenbatterij

Haal elektrische energie uit een plant!
Je hoort tegenwoordig steeds vaker over alternatieve energiebronnen. Want onze fossiele energiebronnen (aardolie, aardgas en steenkool) raken stilaan op. Zonne-energie, windenergie en waterkrachtenergie zijn maar enkele voorbeelden. Ook uit planten kan je energie halen. Maak een citroenbatterij en ontdek het zelf!
Citroenbatterij

Wat heb je nodig?

  • Citroen
  • Gegalvaniseerde spijkers
  • Koperen spijkers (of koperen munten)
  • Geïsoleerde elektriciteitsdraad
  • Krokodillenklemmen
  • LED-lampje

Aan de slag!

Stap 1: Rol de citroen stevig over tafel om de sappen in de vrucht los te maken.

Stap 2
: Steek de spijker en het muntje een eind van elkaar in de citroen.

Stap 3
: Bevestig de twee stukken elektriciteitsdraad aan de spijker en het muntje met de krokodillenklemmen.

Stap 4
: Sluit de andere uiteinden van de draden aan op een LED-lampje. Opgelet: als je goed kijkt, zie je aan de basis van het LED-lampje een platte kant. Die kant moet je verbinden met de gegalvaniseerde spijker.

Stap 5
: Wek meer spanning op door enkele citroenbatterijcellen in serie te schakelen.

Wat gebeurt er?

Je wekt elektriciteit op en het lampje gaat branden.

Hoe zit dat?

Citroensap is erg zuur. Dat merk je meteen bij het proeven. Daarom is het een goede geleider, waar elektronen makkelijk doorheen kunnen reizen. De metalen reageren met het zuur. Omdat je verschillende metalen als elektroden gebruikt (zink op het oppervlak van de gegalvaniseerde spijker en koper van het muntje), creëer je elektriciteit. Het metaal reageert met het zuur waardoor een elektrische stroom ontstaat. Net zoals in een echte batterij.

Kan je met zo’n citroenbatterij een smartphone opladen?

De opgewekte spanning kan je nameten met een voltmeter. Dat is ongeveer 0,9 V per elektrodepaar. Om de batterij van een smartphone op te laden, heb je ongeveer 5 V nodig. Zes citroenbatterijen in serie voldoen dus. Je hoeft daarvoor niet eens zes citroenen te kopen: je kan zes elektrodenparen maken in één citroen of de citroen in zes stukken snijden. MAAR … hoe lang het oplaadproces duurt, hangt af van de stroomsterkte.

Op de batterij van je smartphone kan je de capaciteit aflezen: bijvoorbeeld 2000 mAh (milli-Ampère uur). Op de lader van je smartphone kan je dan weer aflezen welke stroomsterkte die lader levert: bijvoorbeeld 2A. Met deze gegevens kan je je smartphone opladen in ongeveer 1 uur tijd.

Met een citroenbatterij geraak je helaas slechts aan een stroomsterkte van 1 mA. Dan duurt het maar liefst 2000 uur om je smartphone volledig op te laden… Dat zijn 83 dagen! En dan moet je ook nog eens om het half uur de citroenen vervangen.

Wetenschap en techniek:
1.14 De leerlingen kunnen van courante materialen uit hun omgeving enkele eigenschappen aantonen.
1.16 De leerlingen kunnen met enkele voorbeelden aantonen dat energie nodig is voor het functioneren van levende en niet-levende systemen en kunnen daarvan de energiebronnen benoemen.
1.3 De leerlingen kunnen in een beperkte verzameling van organismen en gangbare materialen gelijkenissen en verschillen ontdekken en op basis van minstens één criterium een eigen ordening aanbrengen en verantwoorden.