De kleur van rode kool

Is rodekoolsap rood? Of is het paars? Of groen misschien?
Ontdek hoe zuren en basen rodekoolsap kunnen doen verkleuren!
De kleur van rode kool

Opgelet

Vraag steeds hulp aan een volwassene.

Wat heb je nodig?

Voor het rodekoolsap:

  • rode kool
  • mes en snijplank
  • kookpot
  • kookplaat
  • water
  • zeef

Voor het experiment:

  • 3 glazen met water
  • azijn
  • afwaspoeder
  • eventueel nog andere (vloei-)stoffen om te testen

Aan de slag!

Voor het rodekoolsap:

Stap 1: Snijd de rodekool in fijne stukjes.

Stap 2:
Doe de stukjes in een kookpot en voeg water toe tot ongeveer de helft van de rodekool onder water staat.

Stap 3:
Laat de rodekool 10 minuten koken.

Stap 4:
Na afkoelen giet je het rodekoolsap door een zeef.

Voor het experiment:


Stap 1:
Voeg wat rodekoolsap toe aan de glazen water.

Stap 2:
In het 1e glas voeg je wat azijn toe.

Stap 3:
In het 2e glas voeg je wat afwasmiddel toe. Het 3e glas is het controle glas”.

Stap 4:
Je kan nu nog extra glazen vullen met water en rodekoolsap en andere (vloei-)stoffen hieraan toevoegen om de zuurtegraad van de (vloei-)stoffen te testen.

Wat gebeurt er?

Puur rodekoolsap heeft een paarse/​blauwe kleur, zoals rodekool in de winkel. Giet je er azijn in, verkleurt het roze/​rood. Het rodekoolsap waar je afwaspoeder hebt bij gedaan, krijgt een groenige kleur.

Hoe zit dat?

Van sommige producten weet je zo of ze zuur zijn of niet. Citroensap en azijn bijvoorbeeld, zijn zure vloeistoffen. Zure dingen smaken niet alleen zuur, ze hebben nog andere typische eigenschappen. Zo kunnen zuren de kleur van sommige plantaardige materialen veranderen. Zo verandert een zuur de kleur van rodekool van paars naar rood. Er bestaan ook stoffen die het omgekeerde doen. Ze kunnen rode rodekool terug een paarse kleur geven. Zulke stoffen noemt men basen. Voeg je nog meer van een base toe, wordt de rodekool groen. Sommige stoffen veranderen de kleur van rodekoolsap niet: ze zijn neutraal’.

Het pigment in rodekool dat verantwoordelijk is voor de kleurverandering behoort tot de anthocyanen. Andere anthocyanen (die steeds rood, blauw of paars zijn) geven kleur aan bramen, rozen, aardbeien, chrysanten … De kleurverandering treedt op omdat verschillende structurele veranderingen plaatsvinden in het pigment, afhankelijk van de zuurgraad van de oplossing. Andere moleculaire structuren absorberen en reflecteren andere kleuren van licht.

Een rodekool die je in de winkel koopt is eerder paars. Tijdens het bereiden van rodekool wordt er vaak wat azijn of zure appeltjes aan de rodekool toegevoegd. Zo verandert de paarse kool in rodekool!

Wetenschap en techniek:
1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren.
Wiskunde, exacte wetenschappen en technologie:
A-stroom 6.49 / B-stroom 6.32: De leerlingen illustreren de wisselwerking tussen STEM-disciplines onderling en met de maatschappij.
Leercompetenties:
A-stroom / B-stroom 13.12: De leerlingen voeren een oplossingsstrategie systematisch uit i.f.v. een onderzoek of een probleem.
A-stroom / B-stroom 13.13: De leerlingen formuleren een antwoord op een onderzoeksvraag of hypothese aan de hand van aangereikte richtlijnen.