Doof een kaars met een zak chips

Ontdek wat verpakt onder beschermende atmosfeer’ wil zeggen
In de supermarkt lijken sommige verpakkingen – denk maar aan chips – wel meer lucht dan voedsel te bevatten. Wist je dat je met die lucht’ vuur kan doven?
Doof een kaars met een zak chips 13

Opgelet!

Let steeds op met vuur.

Wat heb je nodig?

  • Een grote zak chips
  • Een brandend theelichtje
  • Een schaar
  • Een keukentang

Aan de slag!

Stap 1: Open heel voorzichtig de zak chips met de schaar

Stap 2:
Breng met de keukentang het theelichtje in de zak chips

Wat gebeurt er?

Het kaarsje dooft onmiddellijk van zodra het in de zak terechtkomt.

Hoe zit dat?

In de supermarkt lijken sommige verpakkingen – denk maar aan chips –wel meer lucht dan voedsel te bevatten. Verpakt onder beschermende atmosfeer’ staat er dan op. Die zin is een verzamelnaam voor zogenaamde verpakkingsgassen’, gassen die de bewaartijd van producten verlengen.

Aan chips bijvoorbeeld, wordt enkel en alleen stikstofgas toegevoegd. Stikstof is een inert’ gas, dat wil zeggen dat het geen enkele chemische reactie met de chips aangaat. Wie al eens een kommetje chips op de salontafel liet staan, weet hoe verlept die de volgende dag smaakt … Afbakbroodjes zitten dan weer in een verpakking met 80% CO2 en 20% stikstof.

Het doel van zo’n verpakkingsgas is het vermijden van contact met zuurstof. In contact met zuurstof zullen veel voedingsmiddelen immers bederven. Meer daarover lees je in de blogpost Groenten die ademen’.

Wetenschap en techniek:
1.14 De leerlingen kunnen van courante materialen uit hun omgeving enkele eigenschappen aantonen.
1.2 De leerlingen kunnen, onder begeleiding, minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese.
Wiskunde, exacte wetenschappen en technologie:
A-stroom 6.49 / B-stroom 6.32: De leerlingen illustreren de wisselwerking tussen STEM-disciplines onderling en met de maatschappij.