Hoe herken je een vers ei?

Doe de ei-check!
Zit je koelkast vol eieren en weet je niet meer welke vers zijn? Test het dan uit met deze simpele truc.
Hoe vers is een ei 2
Shutterstock 550156951

Wat heb je nodig?

  • Een beker water
  • Eieren

Aan de slag!

Stap 1: Straks laat je de eigeren 1 voor 1 te water. Wat denk je dat er met een vers ei gaat gebeuren? En wat gaat een ouder ei doen? 

Stap 2: Leg één voor één de eieren in het water.

Wat gebeurt er?

Verse eieren zinken naar de bodem. Een iets ouder eitje zal lichtjes met de stompe kant naar boven gaan staan. Oude eieren staan loodrecht op hun spitse kant, of gaan zelfs zweven of drijven in het water.

Hoe zit dat?

Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit er tussen het eiwit en de schaal wat lucht. Hoe ouder het ei, hoe meer lucht. Dat komt omdat de eierschaal niet helemaal ondoordringbaar is: er verdampt langzaam vloeistof doorheen de schaal.

Hoe meer lucht in het ei, hoe lichter het wordt. Dat merk je goed als je het in water legt. Een vers ei bevat weinig lucht en blijft op de bodem van de schaal liggen. Maar een oud ei bevat veel lucht en zal loodrecht op z’n spitse kant gaan staan, of zelfs gaan zweven of drijven in het water. De kans bestaat dan dat je met een rot ei te maken hebt.

Zelfs als er veel lucht in een ei zit, wilt dat nog niet per se zeggen dat het ei rot is. Een ei blijft lang vers. Van nature zijn eieren namelijk beschermd door een beschermlaagje aan de buitenkant (bovenop de schaal). Het ei zal pas rotten als er bacteriën binnendringen. Dat gebeurt als het laagje beschadigd geraakt en er scheurtjes in komen. Dat kan gebeuren door het ei schoon te maken. Daarom was je een ei best niet.

Waar kom je dat nog tegen?

Op eieren en andere producten vind je een THT-datum. THT staat voor tenminste houdbaar tot’. Tot die datum zijn je producten zeker goed, maar na die datum zijn ze niet ineens slecht. Kijk, ruik en proef of ze nog lekker zijn. Zo ja, dan kan je ze opeten.