Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/​of je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Kan je lopen op een vloeistof?

Ontdek de eigenschappen van een niet-Newtoniaanse vloeistof
Door zetmeel te mengen met water, krijg je een vloeistof die zich heel merkwaardig gedraagt ... of is het geen vloeistof?

Opgelet

Na de proef: giet het mengsel niet in de gootsteen. Laat het zetmeel bezinken, giet het water weg en gooi de rest weg.

Wat heb je nodig?

  • een kom (groot of klein)
  • 2 delen zetmeel (bijvoorbeeld maïzena)
  • 1 deel water
  • iets om mee te roeren (groot of klein)
Lopen op een vloeistof 6

Aan de slag!

Stap 1: Giet het water in de kom.

Stap 2
: Doe er nu stap voor stap het zetmeel bij, waarbij je het geheel voortdurend zachtjes mengt.

Stap 3
: Experimenteer met het gemaakte goedje: kan je er je hand in onderdompelen? Wat als je met je vuist op het vloeistofoppervlak slaat?

Wat gebeurt er?

Als je traag in het mengsel roert, dan lijkt het een doodnormale vloeistof. Maar als je er druk op uitoefent, wordt het plots keihard!

Hoe zit dat?

De lijmachtige substantie die ontstaat bij het mengen van zetmeel en water, noemen we een ‘niet-Newtoniaanse vloeistof’. Die gedraagt zich heel apart: als je er traag in roert, lijkt het een doodnormale vloeistof. Maar als je er druk op uitoefent – bijvoorbeeld met een hamer – dan wordt het plots keihard! De meeste vloeistoffen die we kennen uit het dagelijkse leven zijn Newtoniaans: hun viscositeit hangt niet af van de druk die op zo'n vloeistof wordt uitgeoefend. Bij niet-Newtoniaanse vloeistoffen is de viscositeit wel afhankelijk van de druk. Andere voorbeelden van niet-Newtoniaanse vloeistoffen zijn ketchup, lava, drijfzand ...

Eigenlijk lost het zetmeel in dit mengsel niet op in water, maar verspreiden de korreltjes zich in een ‘suspensie’. Wanneer je er druk op uitoefent, komen de zetmeeldeeltjes dichter bij elkaar te zitten en ‘vangen’ ze het water tussen hen in. Op dat moment kan het water dus niet meer makkelijk tussen de zetmeeldeeltjes doorheen stromen. Dat lukt wel wanneer er geen druk op de suspensie wordt uitgeoefend en de zetmeeldeeltjes niet tegen elkaar gedrukt worden.

Lopen op een vloeistof 7

Welke eindtermen vink je hiermee af?

Lager onderwijs
1e graad SO
2e & 3e graad SO

Praktische info